Putin'in en görünür ve ısrarcı eleştirmenlerinden biri olan 47 yaşındaki Navalny, "özel bir rejim" altında 19 yıl hapis cezasına çarptırıldığı Kuzey Kutup Dairesi'nin yaklaşık 40 mil kuzeyindeki bir hapishanede tutuluyordu. Ocak ayında hapishaneden çekilen bir videoda kafası kazınmış halde çok zayıflamış olarak görünüyordu.

Kremlin, ölüm nedeni hakkında herhangi bir bilginin bulunmadığını söyledi.

Aralık ayı başlarında, 2010'larda Kremlin karşıtı muhalefete liderlik ettiği için siyasi intikam olarak adlandırdığı aşırılıkçılık ve dolandırıcılık suçlamaları nedeniyle 30 yıllık hapis cezasını çekmekte olduğu Vladimir bölgesindeki bir hapishanede izi kaybolmuştu.

Eski bir milliyetçi politikacı olan Navalny, seçim sahtekarlığına ve hükümet yolsuzluğuna karşı kampanya yürüterek, Putin'in yakın çevresini araştırarak ve bulguları yüz milyonlarca görüntüleme alan şık videolarda paylaşarak Rusya'daki 2011-12 protestolarının kışkırtılmasına yardımcı oldu.

Siyasi kariyerindeki en yüksek dönüm noktasına, 2013 yılında, çok az kişinin özgür veya adil olduğuna inandığı Moskova belediye başkanlığı yarışmasında oyların %27'sini kazandığında geldi. Putin'in kişisel kullanımı için Karadeniz'de inşa edilen bir sarayı, eski cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev'in kullandığı malikaneleri ve yatları ve üst düzey bir dış politika yetkilisini Rusya'ya bağlayan bir seks işçisini tanımlayarak yıllarca Kremlin'in başını ağrıttı.

Alexei Navalny 2020 yılında , Rusya'nın FSB güvenlik servisi tarafından novichok kullanılarak zehirlenme şüphesi üzerine komaya girdi ve tedavi için Almanya'ya gitti. İyileşmesinin ardından Ocak 2021'de Rusya'ya döndü; burada şartlı tahliyeyi ihlal suçlamasıyla tutuklandı ve toplam 30 yılı aşkın bir süreyi parmaklıklar ardında geçirecek çok sayıda hapis cezasından ilkine mahkum edildi.

Hibya Haber Ajansı