6 Şubat 2023’te Shenyang'daki BMW Brilliance'ın Çin-Almanya (Shenyang) Üst Düzey Ekipman İmalatı Endüstri Parkı'nda bulunan fabrikasında yoğun çalışma devam ediyor.

Almanya Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IW) tarafından açıklanan raporda, 2023 yılında Almanya’nın Çin’e yaptığı doğrudan yatırımların yüzde 4 oranında artarak 11 milyar 900 milyon avro’ya çıktığı bildirildi.

Çin’e giden yatırımlar Almanya’nın dış yatırımlarının yüzde 10,3’ünü oluşturarak son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

IW’nın Uluslararası Ekonomi Politikası Finans ve Mülkiyet Piyasası Müdürü Jürgen Mattes, “Bu, geçen iki seneki yüksek rakamları geride bırakarak rekor kırdı” şeklinde konuştu.

IW’nin raporuna göre, Avrupa’nın en büyük ekonomilerinin resesyonun eşiğine gelmesiyle geçen yıl Almanya’nın dış yatırımları 2022 yılındaki 170 milyar avro’dan 116 milyar avro’ya geriledi. Buna rağmen Çin’in çektiği Alman yatırımı, Almanya’nın dış yatırım pastasında genel olarak aynı payda kaldı.

Genel olarak bakıldığında, yatırım konusunda Alman büyük grupları ile KOBİ’ler arasında fikir ayrılığı yaşandı. Mattes, “Bir yandan Alman şirketleri Çin’de sürekli yeni yatırımlar yapıyor ve bu yatırımlar tamamen Çin’de elde edilen karla gerçekleştiriliyor. Diğer yandan son dört yılda sermayenin Çin’den ayrılması durumu da belirgindir” dedi.

Çin’deki Almanya Ticaret Odası tarafından açıklanan Alman İşletmelerinin Ticari Güvenliğine Dair Araştırma Raporuna göre, “Çin tehdidini giderme” söylemlerinin artmasına rağmen Çin, Almanya ekonomisi için “yeri doldurulmaz bir önem” taşıyor.

Raporda, ankete katılan Alman işletmelerinin yüzde 91’inin Çin pazarında faaliyetlerine devam etmeyi planladığı, yüzde 78’inin önümüzdeki beş yılda kendi sektörlerinde büyüme bekledikleri, yüzde 54’ünün Çin’de yatırımı artıracakları görülüyor.

13 Şubat’ta açıklanan 2024 Münih Güvenlik Raporu’nda benzer görüşler yer aldı.

“Çin tehdidini giderme” ve “Çin’e bağımlılığı azaltma” sesleri yükselirken, ABD ve Avrupa ülkelerinin Çin’le ticaret hacmi yükseliyor.

Münih Güvenlik Raporu’nda, 2022 yılında ABD’nin Çin’le ticaret hacminin 531 milyar dolara ulaşarak tarihi bir rekor kırdığına dikkat çekildi.

AB’nin Çin’e karşı ticaret açığı Çin’den ithalatının artmasıyla 2018 yılında 155 milyar avro’dan 2022 yılında 396 milyar avro’ya yükseldi.            

Diğer yandan Reuters’in haberine göre Almanya Başbakanı Olaf Scholz gelecek nisan ayında büyük bir ticaret heyetiyle bir kez daha Çin’i ziyaret etmeyi planlıyor.

Scholz’un önceki Çin ziyareti Kasım 2022’de gerçeklemişti ve o gezide Scholz’un heyetine katılmak için 100’den fazla Alman şirketi başvurmuştu. Ancak sadece BMW, Volkswagen, BASF, Adidas, Deutsche Banka gibi 12 dev şirketin yöneticileri Scholz’un Beijing’e giden uçağında yer bulabildi.

Hibya Haber Ajansı