İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Sığınma Evi Hizmeti sonrası Türkiye’nin ilk Geçici Kadın Barınma Merkezi Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi’nde düzenlenen törenle açıldı. Açılış töreni, güvenlik zafiyeti olmaması sebebiyle Kadın Barınma Merkezi’nde yapılmadı.

Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Emin olun bu kadar coşkulu bir buluşma tahmin etmemiştim. Her biriniz harikasınız, iyi ki varsınız. Bu hikayeyi asıl güzelleştiren sizin emeğiniz. Bu o kadar değerli ki işin anlamını büyütüyor. Bunun sizlerin gönüllü, yürekten katkısıyla gerçekleşiyor olması en önemlisi. Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü’müzün çalışmalarıyla hayat bulan Geçici Kadın Barınma Merkezimiz her yönüyle örnek bir yapı. Merkezimizde, Kadın Sığınma Evlerimizden çıkan kadınların ekonomik ve sosyal olarak daha güçlü hale gelebilmelerini desteklediğimiz bir dayanışma ağı kurduk. Geçici Kadın Barınma Merkezimiz İzmir'in özgür ve güçlü kadınlarına armağan olsun” dedi.

Erkeklerin kadınlara her şeyden önce adalet ve özür borçlu olduklarını ifade eden Başkan Tunç Soyer, “Fiziksel gücümüzü bir şiddet aracı haline getirdiğimiz için. Erkek egemen bir dünya yaratarak, kadınların her türlü hakkını gasp ettiğimiz için. Yaşamın her anında, kadın düşüncesini gölgelediğimiz, yarım bir dünya yarattığımız için. Yürekten ve samimi bir özür borçluyuz. Gelenek, namus ve başkaca bahanelerle toplumsal cinsiyet ayrımcılığından beslenen erkekler her yıl binlerce, on binlerce kadına şiddet uyguluyor. Şu anda ben bu konuşmayı yaparken dahi, onlarca kadın erkek şiddetine maruz kalıyor. Bu tablonun her gün daha da kötüye gittiğini üzülerek görüyoruz” diye konuştu.

İzmir'in özgür kadınlarına seslenen Başkan Soyer, “Bugün, erkek egemen anlayışın dünyamızı getirdiği nokta ortada. Dünyanın gözleri önünde işlenen insanlık suçları, savaşlar, iklim krizi. Doğa katliamları, siyanür dağlarının altında kalan canlarımız. Tüm bunların nedeni kadınların ikinci sınıf insan muamelesi gördüğü renksiz, kısır bir yaşamdır. Erkeklerin hegemonyasıdır. Şiddeti durdurmak için, adaletin ve refahın büyümesi için, umudu yeniden örgütlemeyebilmek için, kadınların öncü olduğu bir yaşama ihtiyacımız var. Bunu başarmak için kadın, erkek, genç, yaşlı. Gönlündeki vicdan ışığını kaybetmeyen kim varsa elini taşın altına koymak zorunda. Biz İzmir'de bu ateşi yüreğimizde hissediyor, kadınların özgürlük ve eşitlik talebinin üzerine titriyoruz. Tüm imkanlarımızla ‘Ya beni bulursa’ diyen, ‘Yaşamak istiyorum’ diyen, hayatı ve hakları için mücadele eden kadınların sesi olmaktan asla ama asla vazgeçmeyeceğiz” dedi

2021 yılında açılan yeni hizmet binasıyla Kadın Sığınma Evi sayısını ikiye çıkardıklarını belirten Başkan Soyer, “7 gün 24 saat teyakkuzda olduğumuz Sığınma Evlerimizle, erkek şiddetinin karşısında çelikten bir iradeyle durmaya devam edeceğiz. Bugünkü açılışımız vesilesiyle bir kez daha söz veriyorum. Erkek şiddetinin yerle bir olduğu özgür, adil ve eşit bir yaşama ulaşıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. Kadınların özgürlük mücadelesi, hepimizin mücadelesidir. Bu mücadeleyi ya kazanacağız ya kazanacağız. Herkes için eşit ve adil bir yaşamı sağlayana kadar asla vazgeçmeyeceğiz. Yaşasın İzmir'in özgür ve güçlü kadınları! Yaşasın kadın şehri, özgür ve güzel İzmir” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı