78. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı Dennis Francis, kısa süre önce gerçekleştirdiği Çin ziyareti sırasında Çin Medya Grubu’na(CMG) özel bir röportaj verdi.

Çin’in kalkınmasının kendisinde derin bir izlenim bıraktığını söyleyen Francis, “Çin’deki reformlarda büyük başarılar kazanıldı. Ülkede altyapı inşası, yoksulluğun azaltılması, kadınlara haklarının verilmesi ve eğitim gibi alanlarda büyük gelişmeler sağlandı. Tüm bunlar, BM’in teşvik ettiği sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında yer alıyor. Çin’in büyük çabalar neticesinde elde ettiği bu başarılar memnuniyet ve ilham verici. Açıkçası bu başarılar, Çin’in gösterdiği çaba, disiplin ve özveriden kaynaklanıyor. Ziyaretim sırasında Çin’deki ilgili politikaların nasıl yerine getirildiğine, bunların halkın yaşamını nasıl etkilediğine bizzat tanık oldum.” ifadelerini kullandı.

Francis, Çin’in BM’nin öncülüğündeki uluslararası işbirliği çerçevesinde diğer gelişmekte olan ülkelerle deneyimlerini paylaşarak diğer ülkeler için örnek teşkil ettiğini dile getirdi.

Francis, “Çin’de kurulan güçlü altyapı ağı, sürdürülebilir kalkınma sürecini ilerletiyor. İşte bu, Çin’in gelişmekte olan ülkelerle ve Küresel Güney ülkeleriyle tecrübelerini paylaşabileceği alanlardan biri. Çin’in eğitim alanındaki deneyimleri de örnek alınmaya değer.” diye konuştu.

Francis, Çin’de yoksullukla mücadelede edinilen başarıları da överek, Çin’in bu alanda BM için ideal bir işbirliği ortağı olduğunu vurguladı.

Gazze’de devam eden çatışmalara değinen Francis, BM’nin Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunulan birçok karar tasarısı hazırladığını hatırlattı.

Francis, Çin’in Bahar Bayramı’nın kısa süre önce BM’de resmî tatil olarak belirlendiğini hatırlatarak, Bahar Bayramı’nın içerdiği mutluluk ve huzur kavramlarının BM’nin insanlığın yaşamını iyileştirme ile insanoğlunu savaşlardan ve felaketlerden koruma misyonuna uyduğunu belirtti.

Hibya Haber Ajansı