İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin maske ve eldiven kullanımının yoğun olduğu pandemi dönemi olan 2020’de Menemen’de devreye aldığı tıbbi atık sterilizasyon tesisinde kentten toplanan 30 bin tonun üzerinde tıbbi atık evsel atığa dönüştürüldü. Kentteki sağlık kuruluşlarından çıkan tıbbi atıkların toplandığı tesis Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise en modern tesisleri arasında yer alıyor.  

Kentteki tıbbi atıkların 15 lisanslı özel donanımlı araçla el değmeden toplandığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Sıfır Atık Planlama ve Katı Atık Değerlendirme Tesisleri Şube Müdürü Işıl Konya, şunları söyledi:

“Son bir yılda 2 bin 800 noktadan 33 bin kez toplama işlemi yaptık. Hastalık bulaştırma riski olan atıkları topluyor, sterilize ediliyor, evsel atık niteliği kazandırıyor, temasında risk barındırmayacak hale getiriyoruz. Tıbbi atıkları toplama ve yönetme sistemimiz sayesinde kentimiz daha güvenli. Modern tesisimiz Türkiye’nin en çevreci sistemine sahip. İş sağlığı ve güvenliği açısından da yüksek standartlarda.”

Hibya Haber Ajansı