Stockholm, 19 Şubat (HİBYA) – Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'la sınır hattında üç Ermeni askerinin öldürülmesinin ardından komşu ülkenin topyekün bir savaşa hazırlandığı konusunda uyardı.

Eylül 2023'teki kanlı çatışmaların ardından çatışma yatışmış gibi görünse de taraflar barışı sağlamak için bir araya geldi. Ancak herhangi bir anlaşma üzerinde uzlaşıya varılamadı. Paşinyan, Salı günü sınırda dört Ermeni askerinin öldürülmesinin ardından, komşunun topyekun bir savaş başlatmak isteyebileceği konusunda uyardı.

İsveç Dış Politikalar Enstitüsü'nden Jakob Hedenskog, bir savaşla Azerbaycan'ın topraklarını Ermenistan'daki Azerbaycan'ın dış bölgesi Naçitjevan'a bağlama niyetinde olduğuna inanıyor. Hedenskog, ''Bu bağlantı Azerbaycan'ı Nahçıvan'a, Türkiye'yi ise Hazar Denizi'ne bağlayacaktır'' dedi.

Sonbahardaki çatışmalar Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'ın eline geçmesi ve Ermenistan hükümetinin düşmesiyle sona ermişti.

- Temelde orada yaşayan 100.000 civarındaki Ermeni'nin tamamı Eylül 2023'teki saldırıyla bağlantılı olarak bölgeyi terk etti.

''Ermenistan ve Azerbaycan'ın savaştığı dönemlerde sıklıkla arabuluculuk yapmaya ve bölgedeki nüfuzunu güçlendirmeye çalışan Rusya, şu anda Ukrayna'daki savaşıyla meşgul. Bu nedenle Ermenistan'da yeni bir savaş, bölgedeki birçok aktörün dahil olması riskini taşıyor'' diyen Jakob Hedenskog, "Rusya ve İran'ın bile böyle bir gelişmeyi pasif bir şekilde izlemesi mümkün değildir'' diye konuştu.

 

Hibya Haber Ajansı