DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, DEVA Partisi İliç İlçe Başkanı Burhan Demir ile birlikte Erzincan İliç’te yaşanan maden olayını yerinde inceledi ve yaşanan olayında toprak altında kalan işçilerin ailelerini ziyaret etti.

Rızvanoğlu İliç’te maden felaketi nedeniyle toprak altında kalan işçilerin ailesini ziyaret ettiğini belirterek,”Bugün Erzincan İliç’te, DEVA Partisi İlçe Başkanımız Burhan Demir ile birlikteyiz. Fırat arkamızda, olay yeri karşımızda. Yerinde incelemelerde bulunuyoruz. Salı günü milyonlarca ton siyanürlü ve ağır metal içeren toprağın kaymasıyla büyük bir felaket yaşadık. Çok üzgünüz. O günden beri işçilerimizden maalesef hala haber yok. Aklımız da kalbimiz de onlarla. Buraya gelmeden önce işçilerimizin ailelerini ziyaret ettik.  Acımız büyük!” dedi.

İliç’te işçilerle de görüştüğünü aktaran Rızvanoğlu, “Köylüler,  ‘Hayvancılık yapamaz hale geldik. Meralar maden sahası oldu. Madende çalışıyoruz diye hayvancılığı bıraktık. Şimdi sattığımız hayvanın yerine yenisini koyamıyoruz. Bizi burada köleliğe mahkum ettiler. Madenden başka çalışacak çaremiz yoktu’ diyorlar.” ifadelerini kullandı.

İliç’teki Çöpler altın madeni tesisinde bilime aykırı davranıldığını belirten Rızvanoğlu, “Ancak bu felaket bağıra bağıra geldi. Uzmanlar konuştu. Akademisyenler anlattı. Meslek odaları ve barolar çağrıda bulundu. Anayasa Mahkemesi’ne ve Danıştay’a kadar giden davalar açıldı. Fay hattı üzerinde dediler. Fırat nehrine yakın dediler. Ama nafile. Deprem riski olan, fay hattı üzerinde bulunan ve su havzalarının içinde olan bir alanda, hoyratça maden arandı. İliç’te bugün, bu acıyı ve çevre felaketini yaşıyoruz çünkü bilime aykırı hareket edildi. Orada çalışan işçilerimiz de bizi doğruluyor. Kimle görüştüysek, yığın haddinden fazla yapıldı diyor.” açıklamalarında bulundu. 

Bakanlığın kirlilik tespit etmedik açıklamasını eleştiren Rızvanoğlu, “Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum şimdi ruhsatı biz vermedik diyor. ÇED onaylarını ve 3 kat kapasite artışını siz vermediniz mi? Dün attığınız imzayı ne çabuk unuttunuz? 2022 yılında siyanür havuzu patladı, topraklarımız zehirlendi. Sizin izninizle bu tesis yeniden açılmadı mı? Bugün aynı Bakanlık, 39 çeşit kanserejon madde, 100 dönümden fazla alana yayılmasına rağmen, kirlilik tespit etmedik diyor. Gözün gördüğü ortada. Bu zehir havaya mı uçtu? Neden laboratuvar sonuçlarını şeffaf olarak paylaşmıyorsunuz? Tüm bu gördüğümüz, geniş bir alana yayılan liç yığınını nasıl tasfiye etmeyi düşünüyorsunuz? Biz şeffaf veri istiyoruz.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı