Çin'in geleneksel yılbaşı bayramı olan Bahar Bayramı tatilinde, ülkenin tüketim pazarında büyük bir canlanma yaşandı. İç turizmdeki seyahat sayısı yüzde 34.3 artışla 474 milyona ulaşırken, seyahat harcamaları yüzde 47.3 büyüyerek 632 milyar 687 milyon yuan (yaklaşık 88 milyar dolar) oldu. 8 günlük tatil boyunca yurt dışı ve yurt içi seyahat edenlerin sayısı 13 milyon 517 bini buldu. Aynı dönemde, sinema gişe hasılatı 8 milyar yuanı (1.1 milyar dolar) geçerek rekor kırdı ve böylece Ejderha Yılı iyi bir başlangıçla başladı.

COVID-19 salgını sonrası ilk Bahar Bayramı'nda, "likidite Çin" modeli tüketim dinamizmini ortaya koydu. Çinliler, panayırlara katılarak fener gösterileri izledi ve yeni tarz geleneksel kıyafetler büyük ilgi gördü. Müzeler etkileşimli projelerle ziyaretçilerini ağırladı.

Yeni teknoloji sayesinde, dijital ve akıllı ürün tüketiminde büyük bir sıçrama yaşandı. Yapay zeka sunucular, e-ticaret platformlarında canlı yayın yaparak tüketicilere yeni bir alışveriş deneyimi sundu. Döşeme temizleme robotları ve akıllı kilitler gibi ürünler, Çinliler arasında popülerlik kazandı.

Sınır ötesi e-ticaretin gelişmesiyle, Bahar Bayramı sofraları dünya mutfaklarının lezzetleriyle zenginleşti. Şili'den ithal kirazlar, Norveç somonu, Ekvador karidesi ve Fransız şarapları gibi ürünler Çin'de büyük beğeni topladı.

Bu Bahar Bayramı, BM'nin resmi tatili olarak ilk kez kutlandı ve dünya nüfusunun beşte biri bu geleneksel bayramı kutladı. Karşılıklı vize muafiyetleri ve uçuşların yeniden başlaması sayesinde daha fazla Çinli turist yurt dışına seyahat etti. Singapur, Malezya ve Tayland'a olan uçak bileti siparişleri sırasıyla 29, 20 ve 16 kat arttı.

Bahar Bayramı tatilindeki tüketim patlaması, Çin'in dev pazar avantajını dünya çapında gözler önüne serdi. Çin ekonomisi, karşılaştığı zorluklara rağmen uzun vadeli olumlu gelişme eğilimini sürdürdü ve 2024 yılında ekonomik yükselişini devam ettirerek dünya ekonomisinin toparlanmasına katkıda bulunacak.

Hibya Haber Ajansı