Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı’nın (UNDP) daha önce birçok projesinde yer alan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, “Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi”nde pilot belediye olarak seçilmişti.

Proje kapsamında Eskişehir Sivil Katılım Görev Gücü temsilcilerince belirlenen “Dirençli Şehir”, “Erişilebilir ve Kapsayıcı Şehir” ve “Yerelde Kalkınan Şehir” tematik alanlarında taslak sivil katılım stratejilerinin geliştirilmesi ve 2 yıllık eylem planının hazırlanmasına yönelik olarak Strateji ve Eylem Planı Geliştirme Çalıştayı gerçekleştirildi.

Çalıştay çerçevesinde ilk olarak UNDP uzmanları tarafından katılımcılara sivil katılım stratejileri ve eylem planı hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Bilgilendirme sunumundan sonra katılımcılar ile sivil katılım stratejilerinin geliştirilmesi ve taslak eylem planı oluşturulması konusunda gruplar halinde çalışmalar gerçekleştirildi.

Türkiye'de demokratik yerel yönetişim için sivil katılımın ve gönüllülüğün güçlendirilmesini amaçlayan proje ile sivil toplum kuruluşlarının karar alma mekanizmalarına katılımının artırılması, güven ve karşılıklı anlayışa dayalı sivil toplum-kamu iş birliğinin güçlendirilmesi ve gönüllülük için elverişli sürdürülebilir bir ortam yaratılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Çalıştayda ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin 2025-2029 Stratejik Plan hazırlık çalışmaları kapsamında katılımcılarla birlikte paydaş anketi yapıldı.

Hibya Haber Ajansı