Bakan Bayraktar’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Özellikle baraj tarafındaki çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz. Heyelan riskiyle alakalı birçok akademisyen hocamız da burada, bizim ekiplerimiz, ilgili bütün kurumlarımızla beraber. Heyelan risklerini ortadan nasıl kaldırırız ona gayret ediyoruz. Yarın sabah, öğlene kadar yapacağımız çalışmalarda daha net bir tablo ve yol haritası önümüze koyacağız.

Şu anda bu yoğun heyelan olmuş toprağın kaldırılması ve istifleneceği yeni alanla alakalı da birkaç alternatif üzerinde çalışıyoruz. Bunlarla ilgili tespit ettiğimiz birkaç lokasyon var.

Heyelan riski ortadan kalktığı anda toprağın oraya aktarılmasıyla alakalı süreci başlatacağız. İdari anlamdaki soruşturma devam ediyor. Bugün bütün ilgili bakanlıklarımızın bakan yardımcısı düzeyinde arkadaşlarımız burada. Tahmin ediyorum yarın bakanlarımızın da buraya gelmesi söz konusu. Dolayısıyla yoğun bir şekilde hem adli hem de idari yönden soruşturmalar da devam ediyor.”

Bakan Yerlikaya’nın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“İçişleri Bakanlığı AFAD olarak 9 canımızı aramayla ilgili ilk günden bu ana kadar çalışıyoruz. İnsan kaynakları açısından, araç yönünden her şeyimiz tam. Planımız var. Buradaki kayan kütleden dron radarlarla beraber aramış olduğumuz araç, konteynerlerle ilgili olan lokasyonlarla da ilgili çalışmalarımız belli ama tüm arama kurtarma veya tüm arama faaliyetlerinde bizim olmazsa olmaz bir önceliğimiz var.

Arama kurtarma veya arama faaliyetlerinde bulunan AFAD ve onların koordinasyonundaki tüm insan gücünün güvenliği. Önce güvenlik. Arama faaliyetini yaparken bir arkadaşımızın canına halel gelmemesi için başta bilim insanlarımız, mühendislerimiz ve muhteşem bir teknoloji var.

Hem Sabırlar Vadisi’nin olduğum kesimdeki arama faaliyeti hem de Mangan Ocağı’ndaki arama faaliyetlerinin üst kısımlarındaki, toplam kütlenin bulunduğu liç alanı dediğimiz alanla ilgili yukarıdaki hakim tepelere yerleştirilen radarla anbean sismik ölçümler yapılıyor. Bir alarm sistemi de var.”

Hibya Haber Ajansı