Ve Çin, zor durumdaki emlak piyasasını ve genel olarak ekonomiyi desteklemek için, referans faiz oranının uygulamaya konulduğu 2019 yılından bu yana, en büyük faiz indirimini yaparak Beş yıllık kredi faiz oranını (LPR) 25 baz düşürdü. Çin, beş yıllık LPR'yi en son Haziran 2023'te 10 baz puan düşürmüştü.

Beş yıllık kredi faiz oranı (LPR) önceki %4,20'den 25 baz puan düşürülerek %3,95'e düşürülürken, bir yıllık LPR değişmeden %3,45'te kaldı. Çin'deki yeni ve ödenmemiş kredilerin çoğu bir yıllık LPR'ye dayalıdır; beş yıllık faiz ise ipoteklerin fiyatlandırılmasını etkilemektedir. Kesinti ipotek maliyetlerini düşürerek emlak sektörünü doğrudan etkileyecek. Şimdi piyasalar bu adımın; kredi verenlere, konut projelerine ve geliştiricilere daha fazla nakit enjeksiyonu ile takip edilip edilmeyeceğini görmeyi bekliyor. Çinliler bu adıma “tarihteki en büyük faiz indirimi döngüsü başladı" diyorlar.

Asya borsaları, Çin'de beklenenden yüksek faiz indiriminin bile daha büyük teşvik tedbirlerinin eksikliğinden bıkmış yatırımcıları heyecanlandırmada başarısız olması ile (Piyasalar hala özellikle tüketimi hedef alan daha fazla mali destek önlemi arayışında) gerileme devam etti. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,1, Şanghay Bileşik %0,7, CSI300 % 0,6 Güney Kore hisseleri %1 düştü. S&P 500 vadelileri de % 0,2 gerilemiş durumda.

Çin dışındaki küresel piyasalar, üretici ve tüketici fiyatlarına ilişkin güçlü veriler sonrasında, ABD'deki faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin keskin bir şekilde azaltmasıyla sakinleşme çabasında. Piyasalar 2024 yılına Fed'den altı kesinti bekleyerek başladı ve şimdi sadece üç kesintiyi fiyatlamaya çalışıyor.

Pazartesi günkü ABD tatilinin ardından piyasaların yeniden açılmasıyla birlikte 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri 1,4 baz puan artışla %4,31'e yükselirken, 2 yıllık getiriler %4,65 seviyesinde sabit kaldı.

Petrol fiyatları genel olarak yatay seyrederek Orta Doğu'da artan gerilimler ve Çin'deki toparlanan talep nedeniyle üç haftanın en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Brent vadeli işlemleri 11 sent düşüşle varil başına 83,45 dolara ve Nisan teslimi ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 11 sent düşüşle varil başına 78,35 dolara geriledi.

Dün ajanslardaki özel bir haberde; Türk-Rus ticareti ABD'nin yeni yaptırım tehdidiyle darbe aldı başlığıyla bir haber vardı. Haber de; ABD'nin Rusya ile iş yapan finans şirketlerini yaptırımlarla vurma tehdidi, Türk-Rus ticaretini soğutarak hem ithal petrol hem de Türk ihracatına yönelik bazı ödemeleri kesintiye uğrattı veya yavaşlattı deniyordu. ABD'nin Aralık ayındaki başkanlık emrinin açıkça enerjiyi hedef almadığını ancak bunun Rusya ham petrolüne yönelik bazı Türk ödemelerinin yanı sıra daha geniş bir yelpazedeki Türk ihracatına yönelik Rusya ödemelerini karmaşık hale getirdiği ifade ediliyordu. Petrol endüstrisinden iki kaynak da, Türkiye'nin ham petrol arzını kesintiye uğratmadıklarını, yalnızca az sayıda kargoyu geciktirdiklerini söylemiş. Rus petrol devlerinden bir kaynak da, Rus petrol ihracatçılarının iki ila üç haftadır Türkiye'den ödeme alamadığını söylerken, Ödemeler konusunu bilen bir Türk kaynak ise , "Özellikle Aralık ayı sonundaki yeni yaptırımlardan sonra Rusya'ya bazı enerji ödemeleri yapmak zorlaştı. Bazı ödemeler aksadı" demiş. Haber, Türk Hazinesi konu hakkında soru sorulduğunda yorum yapmaktan kaçındığını, Türkiye'nin bankacılık gözlemcisi BDDK, yorum talebine hemen yanıt vermedi şeklinde devam ediyordu. Haberin tam linki ise https://www.reuters.com/markets/turkish-russian-trade-hit-by-fresh-ussanctions-threat-2024-02-19/

Manşette öne çıkanlar

Hazine, sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunulması, yurt içi tasarrufların artırılması, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve finansman araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla başta emeklilik ve yatırım fonları olmak üzere kurumsal yatırımcılara yönelik 21 Şubat 2024 valör tarihli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirecek.

Financial Times'ın haberine göre, S&P Global Inc. araştırma platformu Visible Alpha'yı Goldman Sachs Group Inc. dahil bir yatırım bankaları konsorsiyumundan 500 milyon dolardan fazla bir bedelle satın almak için anlaşmaya yakın.

Merkez Bankası verilerine göre, bankacılık sektörünün ticari kredilere uyguladığı ortalama faiz, 9 Şubat haftasında yüzde 54,36’ya yükselerek 21 yılın zirvesini gördü.

BIST 100 Endeksi yılbaşından bu yana %25,80 oranında yükseldi. Aynı sürede elektrik hisseleri ortalama %33,3 değerlendi. Elektrik sektöründe ağırlığı en fazla 5 şirketten özvarlık kârlılığı en yüksek olan Enerjisa Enerji.

ABD'nin Rusya'yla ticarete aracılık eden finansal kuruluşlara yönelik yeni yaptırım tehditlerinin ardından Türkiye-Rusya arasındaki ticarete ödeme krizi yaşanıyor. Türkiye'nin Rusya'ya gönderdiği birçok ürünün ödeme tahsilatında zorluklar yaşanırken, Rus petrol şirketleri 2-3 haftadır Türkiye'den ödeme alamadıklarını ifade ediyor.

ABD'nin en büyük ikinci bankası Bank of America (BofA), Türk bankaları için kâr tahminlerini yüzde 14 artırırken, hedef fiyatlarını da revize etti. Banka, 2024'ü umut verici bir 2025 yılı öncesinde geçiş yılı olarak gördüğünün altını çizdi.

Dedeman Yönetim Kurulu Üyesi Banu Dedeman, gelecek 5 yılı kapsayan bir hedef olarak uluslararası bir oteller zinciri olmayı amaçladıklarını söyledi.Dedeman, “Türk Hava Yolları’nın uçtuğu her yerde olmak istiyoruz. 5 yılda hedefimiz 350 otel sayısına ulaşmaktır. Dedeman markasının 81 ilin tamamında da olmasını hedefliyoruz” dedi.

Kısa vadeli dış borcun 58,6 milyar doları şirketler, 35 milyarı da özel bankalar olmak üzere 93,6 milyar dolarla yüzde 60’a yakını özel sektöre ait.

Çin Merkez Bankası, Beş yıllık kredi faiz oranı (LPR) 25 baz puan indirerek yüzde 4,20'den yüzde 3,95'e düşürürken, Çin'deki çoğu hane ve şirket kredisi için sabit olan bir yıllık kredi faiz oranını yüzde 3,45'te sabit bıraktı. Ekonomistler 5 yıllık LPR'de 5-15 puanlık bir indirim öngörüyorlardı.

ABD'li banka Capital One, finansal hizmetler şirketi Discover'ı 35,3 milyar dolar değerinde tamamı hisse senedi işlemine dayalı bir anlaşmayla satın alacağını duyurdu.

BORSK-Bor Şeker 01.04.2023 - 31.12.2023 dönemi 9 aylık konsolide net dönem karı 790.387.326 TL (Önceki 484.502.014 TL )

TURSG-Türkiye Sigorta 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 6.186.049.487 TL (Önceki 962.400.801 TL )

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı