Bugün ne bekliyoruz? Haftaya karışık başlayan Asya piyasalarında bu sabah satıcılı bir seyir izlenmektedir. Çin Merkez Bankası’nın (BPoC) 5 yıllık ana kredi faiz oranında (LPR) indirime gitmesinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi’nde yatay, Shenzhen Bileşik Endeksi’nde %0,62 satıcılı yönlü bir seyir izlenmekte. Hong Kong Hang Seng Endeksi fazla değişmedi. PBoC, Çin’in zor durumdaki gayrimenkul piyasasını desteklemek üzere, konut kredisi faizleri için gösterge niteliğindeki beş yıl vadeli LPR faizini hazirandan bu yana ilk kez düşürdü. PBoC 5 yıllık LPR faizini 25 bp indirimle %3,95’e çekerken tüketici ve ticari krediler için gösterge niteliğindeki bir yıllık LPR faizini %3,45 seviyesinde sabit bıraktı. Bu sabah, Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,20, Topix Endeksi %0,28 düştü. Güney Kore Kospi Endeksi %1,22 ekside, küçük sermayeli şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %0,73 artıda seyretmekte. ABD’de bayram tatilinin ardından endeks vadelileri haftaya satıcılı bir başlangıcı işaret ediyor. Avrupa piyasaları da düşüşle açılmaya hazırlanıyorlar.

Yurt Dışı ÜFE, Merkezi Yönetim Borç İstatistikleri

Bugün yurt içinde TÜİK’in açıklayacağı ocak ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), HMB’nin ocak ayına ilişkin Merkezi Yönetim Borç İstatistikleri takip edilecek. YD-ÜFE aralıkta aylık %2,28, yıllık %58,40 artmıştı. Merkezi yönetim borç stoku aralık sonu itibarıyla 6,72trln TL olarak gerçekleşirken borç stokunun 2,41trln TL kısmı Türk Lirası, 4,31mlr TL kısmı döviz cinsi borçlardan oluştu. Bugün, ayrıca, Hazine’nin 5 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesi düzenlenirken, 5 yıl vadeli kira sertifikası ile 2 yıl vadeli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satışı gerçekleştirilecek.

Piyasalarda dün ne oldu? Haftanın ilk işlem gününde Avrupa hisse endeksleri karışık bir görünüm sergiledi. Almanya’da DAX Endeksi %0,15 düşerken İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,22 arttı. Fransa’da CAC 40 Endeksi 7.768 puan civarında yatay seyretti. ABD piyasaları dün bayram tatili nedeniyle işleme kapalıydı. Dolayısıyla Dolar Endeksi (DXY) 104,3 puanda ve EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinde stabil kaldı. ABD Hazine tahvili faizleri değişmedi. Emtia grubundan Brent petrol %0,22 artışla varil başına 82,9USD’den alıcı buldu. Kıymetli madenlerden ons altın %0,26 değerlenerek 2.017USD’ye yükseldi. (TSİ 21:30) Küresel piyasalarda ekonomik veri akışı sakin seyretti.

BIST 100 Endeksi dün 9.173-9.404 puan aralığında işlem gördü. Kapanışa doğru etkili olan satışlarla Endeks %0,58 düşerek günü 9.196 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 154,76mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay alıcılı fiyatlamalar görüldü. Yurt içinde de veri akışı sınırlı oldu.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı