USD/TRY: Dün tatil sebebiyle kapalı ABD piyasalarında bu sabah itibarıyla hafif satışlar takip ediliyor. Ekonomide yön belirlemekte zorlanmaya sebep olan veriler risk iştahını baskılayan unsur olarak öne çıkıyor. Fed'e yönelik faiz indirim beklentilerinin hem zaman olarak ötelenmesi hem de 2024 yılı için miktar olarak azalması da baskılayıcı. Yarın açıklanacak FOMC toplantı tutanakları ise haftanın öne çıkan gelişmesi. Fed'in ne düşündüğüne yönelik piyasaları etkileyebilecek tutanaklar takip edilecektir. Fiyatlamalara bakıldığında Dolar Endeksi (DXY) bu sabah yatay seyrediyor. Yurtiçinde ise bu sabah Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi ve Uluslararası Yatırım Pozisyonu takip edildi. Ocak ayı verilerine göre YD-ÜFE geçtiğimiz aya göre %4,57 artış gösterirken geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise %59,27 arttı. Türkiye'nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2022 yıl sonunda -316,1 milyar USD iken 2023 Aralık sonunda -285,2 milyar USD doları seviyesinde gerçekleşti. Parite tarafında ise kur 31 seviyesine yaklaşıyor. Dün günü 30,85 seviyesinde kapatan Dolar/TL'de bu sabah hafif yukarı yönlü eğilim devam ediyor.

 

EUR/USD: ABD'de Fed'in faiz indirimlerine başlama zamanına ilişkin beklentiler, Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ve ekonomik verilerin etkisiyle ötelenmişti. Bu durum yatırımcıların yeniden nakit pozisyonlarını artırmasına neden oldu. Öte yandan, risk iştahındaki kısmi baskı ile Dolar lehine hafif fiyatlamalar gözleniyor. Şu aşamada paritede 1,08 direncinin aşılması durumunda 1,0825 hedef olarak takip edilebilir. Öte yandan olası geri çekilmelerde 1,0742 seviyesi destek konumunda. 

XAU/USD: Dün 2.012-2.023 seviyeleri arasında işlem gören Ons Altın seansı 20 günlük hareketli ortalamasının altında 2.018 seviyesinde tamamladı. Fed'in faiz indirimlerini konusunda temkinli yaklaşımı değerli madeni baskılasa da Husiler'in Kızıldeniz'de bir saldırı daha düzenlemesi bölgedeki jeopolitik riskleri artırarak Ons Altın'da hareket gözlenmesine sebep oldu. Yukarı yönlü hareketin devamı halinde 2.040 seviyesi direnç noktası olarak öne çıkarken, aşağı yönlü hareketlerde 1.995 seviyesi destek konumunda.

KAYNAK: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı