“Her karışında kadim medeniyetimizin izleri var”

Diyarbakır’ı “İnsanı güzel, kendi güzel, yüreği surları kadar sağlam” şeklinde tanımlayarak konuşmasına başlayan İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Peygamberlerin, şehit sahabelerin, üstat Sezai Karakoç’un, Cahit Sıtkı Tarancı’nın, Ahmed Arif’in, Ziya Gökalp’in memleketindeyiz. Her karışında kadim medeniyetimizden izlerin olduğu bu topraklarda sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.” dedi.

“Diyarbakırlı kardeşlerimiz en büyük dert ortağımız ve yoldaşımız oldu”

Yaşanılan en büyük acılarda bile el ele vererek ayağa kalkmayı bildiklerini ifade eden Bakan Yerlikaya, “Dünyanın en büyük arama kurtarma ve iyileştirme operasyonunu gerçekleştirdik. Diyarbakırlı kardeşlerimiz, bizim en büyük dert ortağımız oldu, yoldaşımız oldu." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’a 3 milyar lirayı aşkın kaynak aktarıldı

Depremzedeleri yeni yuvalarına kavuşturmanın mutluluğu içerisinde olduklarını ifade eden İçişleri Bakanı Yerlikaya, 6 Şubat depremlerini yaşayan Diyarbakır ile ilgili bilgiler verdi. Bakan Yerlikaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“6 Şubat depremleri sonrası Diyarbakır’ımızda 433 vatandaşımız hayatını kaybetti, 44 bina yıkıldı. Acil yıkılacak ve yıkık 103 bina enkazının tamamı kaldırıldı. Ağır hasarlı 5 bin 494 binanın yüzde 85’i yani 4 bin 227’sinin enkazı tamamen kaldırıldı. Diyarbakır’da ev sahibi ve kiracı 20 bin haneye bugüne kadar 795 milyon lirayı aşkın kira yardımı yapıldı. Kent merkezlerinde ve kırsalda olmak üzere toplam 988 konteynerde 3 bin 782 depremzedemizi misafir etmeye devam ediyoruz. İhtiyaç sahibi 678 ailemize ise Esen Kart dağıtıldı. Depremlerden sonra Diyarbakır’ımıza 3 milyar lirayı aşkın kaynak aktarıldı. Giden canlarımızı geri getiremeyiz ama Diyarbakır’ı eskisinden çok daha güzel, çok daha güvenli bir şeklide tekrar imar ve ihya etmeye kararlıyız.”

“6 bin konutun yapımı hızlı bir şekilde devam ediyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde dünyanın en büyük konut seferberliğini gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Yerlikaya, “Hedefimiz 2 ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini yapmaktır. Ardından da inşallah her ay 15-20 bin konut ve köy evini hak sahipleri ile buluşturacağız. Yıl sonuna kadar 200 bin konutu ve köy evini hak sahiplerine teslim edene kadar durmadan, dinlenmeden çalışacağız. Ardından bu sayıyı 389 bine tamamlayacağız. Diyarbakır'da 14 bin 273 konut, bin 6 iş yeri, 583 ahır olmak üzere toplam 15 bin 862 hak sahibimiz bulunuyor. Bugün, bin 374’ü il ve ilçe merkezlerinde, 49’u kırsalda olmak üzere toplam bin 423 konutumuzun kuralarını çekip, hak sahiplerine vereceğiz. Yine yaklaşık 6 bin konutumuzun yapımı da olanca hızıyla devam ediyor, inşallah devam edenleri de hızlıca bitirecek ve sizlere teslim edeceğiz.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı