Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Çok yönlü işbirliğimiz 2021 yılında Başbakan Rama ile birlikte Ankara’da ilan ettiğimiz stratejik ortaklık temelinde gelişmeye devam ediyor. Bugün icra ettiğimiz konseyimizin ilk toplantısıyla münasebetlerimizi daha ileri seviyelere taşıma kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik.

Türkiye’nin Arnavutluk’un kalkınmasına verdiği önemi, Arnavutluk halkının refahının artırılmasına yönelik desteğini bir kez daha vurguladım. İmzalanan anlaşmalarla işbirliğimizin ahdi zeminini daha da güçlendirdik. Ticaret hacmimizi 1 milyar dolar seviyesine çıkardık. Yeni hedefimizi, 2 milyar dolar olarak belirledik. Özel sektörümüzün gayretleriyle bu rakama kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.

Türkiye, 3,5 milyar dolara ulaşan yatırımlarıyla Arnavutluk’taki en büyük beş yabancı yatırımcı arasında yer alıyor. 600’ü aşkın Türk firması, 15 binden fazla Arnavutluk vatandaşına istihdam sağlayarak, ülke ekonomisine destek sağlıyor.

Karşılıklı yatırımlarımızı artırmak ve iş çevrelerimiz arasındaki bağları daha da geliştirmek için çalışmaya devam edeceğiz. TİKA vasıtasıyla Arnavutluk’un kalkınmasına yönelik projelere desteğimiz sürecek. TİKA’nın Tiran Koordinasyon Ofisi’nin statüsüne ilişkin olarak az önce imzalanan anlaşma, bu alandaki işbirliğimize güç katacaktır.

Başbakan Rama ile Ocak 2021’de burada düzenlediğimiz basın toplantısında Arnavutluk’ta üç ay içerisinde bir hastane inşa edeceğimizin müjdesini ve sözünü vermiştik. Hatta bu konuda Sayın Rama ile iddiaya da girmiştik. Hamd olsun sözümüzü tuttuk ve üç ay gibi rekor bir sürede Fier Dostluk Hastanemizi inşa ettik.

Arnavutluk’un her bölgesinden gelen hastaların şifa bulduğu bu hastaneyi birlikte işletmeye devam edeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da iyi veya kötü günlerinde Arnavutluk halkının yanında olmayı sürdüreceğiz.

Sayın Başbakanın, FETÖ ile mücadele konusundaki hassasiyetini biliyor, bunu takdirle karşılıyoruz. İlişkilerimizi zehirlemek için her yol ve yöntemi deneyen bu şer şebekesinin amacına ulaşmasına fırsat vermeyeceğiz. Arnavutluk makamlarının da bu gerçeğin farkında olduklarını görüyoruz. Karşılıklı anlayış çerçevesinde örgütle mücadelemizi sürdüreceğiz.

Halihazırda 2 bin öğrenciye eğitim hizmeti veren Türkiye Maarif Vakfı’nın faaliyetlerine sağladığı katkılar için Sayın Başbakana müteşekkiriz. Önümüzdeki dönemde bu desteğin artarak devam edeceğine inanıyoruz.

Sayın Başbakan ile bölgemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Türkiye ve Arnavutluk, Balkanların barış ve istikrarının korunmasına katkı sağlayan iki NATO müttefikidir. Arnavutluk ile Balkanlara ilişkin diyaloğumuzu yoğunlaştırarak devam ettireceğiz.

Az önce imzalanan Askeri Çerçeve Anlaşması, bu irademizin en somut tezahürüdür. Arnavutluk’u başarıyla tamamladığı 2022-2023 dönemi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğinden ötürü tebrik ediyoruz. Arnavutluk dönem başkanlığını Türkiye’den devraldığı Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın faaliyetlerine önemli katkılar yapacaktır.

Arnavutluk’un temmuz ayında üstleneceği Güneydoğu Avrupa İşbirliği süreci dönem başkanlığını da başarıyla yürüteceğine inanıyorum.

 Görüşmelerimizde Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarındaki İsrail zulmünü de ele aldık. İsrail’in 4 ayı aşkın süredir devam eden mezaliminin durdurulması ve Filistinli kardeşlerimizin güvenli ve müreffeh geleceklerinin teminat altına alınması noktasında uluslararası camianın sorumlulukları ortadadır.

Arnavutluk’ta aralık ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na yapılan oylamadaki tutumuyla tarihin doğru tarafında yer almıştır. Arnavutluk’un bilhassa bu dönemde mazlum Filistin halkıyla sergilediği dayanışma çok önemlidir, kıymetlidir.

Dostum Rama ile önümüzdeki süreçte yapılacak girişimler kapsamında temasımızı sürdüreceğiz. Sözlerime son verirken konsey toplantımızda aldığımız kararların ve imzaladığımız anlaşmaların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Türkiye, Arnavutluk ilişkilerinin bugünkü mükemmel seviyesine ulaşmasına yaptığı eşsiz katkılar dolayısıyla Sayın Başbakana ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.”

Arnavutluk Cumhuriyeti Başbakanı Rama’nın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Sıcak sözleriniz için teşekkür ederim. Bizimki özel bir dostluktur. Hastane, Türkiye’nin yapmış olduğu çok önemli bir yatırımdır.

Sizin ve hükümetinizin sayesinde Kosova, bağımsız cumhuriyet olarak tanındı. Kendi parlamentosu onun bağımsızlığını ilan etti. Birkaç dakika sonra sizin tarafından ülke, devlet olarak tanındı. İkinci olarak Arnavutluk, çok ağır sonuçları olan bir deprem tarafından sarsıldığında siz bizimle iletişime geçen ilk kişiydiniz.

Bugün o hastanede Arnavutluk vatandaşları için çok öncelikli olarak tercih edilen bir noktadır. O bizim devam eden işbirliğimizin bir göstergesidir. Hem Arnavut hem Türk hekimlerden oluşan bir takım orada çalışmaktadır.

Savunma ve güvenlik alanında da birçok gelişmelerimiz olmuştur. İşbirliğimizi daha da geliştireceğiz. Geçen yıl Arnavutluk’un, yaklaşık 10 milyon turist tarafından ziyaret edildiğini gördük ve Türkiye’den gelen turistlerin sayısı yüzde 30’luk bir artış gösterdi. Bu açıdan da büyük bir potansiyelimiz söz konusudur.

Araç kullanım ehliyetlerini tanıdığınız için çok teşekkür ederim. Artık Arnavutlar kendi arabaları ve ehliyetleriyle Türkiye’de kolay bir şekilde hareket edebilecek.

Gazze’de olanlar için acımızı ifade etmek isteriz. Eminiz ki ateşkesin zamanı gelmiştir. Rehinelerin serbest bırakılması gerçekleştirilmelidir.

Türkiye, vazgeçilmez bir aktördür. Yarının güvenini sağlamak için önemli bir aktördür.”

Hibya Haber Ajansı