İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından ilki Seferihisar'da başlatılan Çocuk Belediyesi uygulaması yaygınlaşıyor. Çocuk Belediyesi ile beraber içinde Masal Evi, Çocuk Faaliyet Merkezi, İzmir95 Erken Çocukluk Birimi ve Meslek Fabrikası Kurs Merkezi bulunan Gürçeşme Çocuk Belediyesi Yerleşkesi açıldı.

Sosyal imkanlara erişimi kısıtlı çocuklar ve annelerini atölye çalışmaları, psikolojik danışmanlık hizmeti ve meslek kursları ile desteklemek üzere hizmet verecek yerleşke ile bölgede fırsat eşitliğinin sağlanması hedefleniyor. 

Çok uzun zamandır hayalini kurdukları yerleşkeyi hizmete açmanın mutluluğu içerisinde olduklarının altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Çok emek verdi arkadaşlarım. Tamamını İzmir Büyükşehir Belediyesi personeli gerçekleştirdi. İzmir’in 8 bin 500 yaşında bir demokrasi uygarlığı her zaman bana bir çocuğu anımsatıyor. Çünkü çocuklar, hiçbir farklılık gözetmeden bir arada, uyum içerisinde var olmanın iksirini keşfetmişlerdir. Yüreklerinde daima sevgiyi, adaleti, merhameti ve hep daha güzelini arzulayan sonsuz bir umudu taşırlar. Çocuklar, doğaya zarar vermez. Tıpkı, İzmir gibi.” dedi. 

İzmir’e yepyeni bir demokrasi kalesi armağan ettiklerini söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Seferihisar Belediye Başkanlığı görevimi yaparken bir Çocuk Belediyesi'nin kurulmasına öncülük ettim. Böylelikle Türkiye’nin ilk ve tek Çocuk Belediyesi Seferihisar’da doğdu. Çocuk Belediyesi bir belediye başkanı olarak bana eşsiz bir imkan verdi. Seferihisar Çocuk Belediyesi’nde, sadece çocuklar için değil, aynı zamanda çocuklarla birlikte icraat yapmanın anahtarını bulduk. İzmir Çocuk Belediyesi'ni kurarak, devrim niteliğindeki bu yapıyı tüm kenti kapsayacak şekilde genişlettik.” diye konuştu. 

Çocuklara seslenerek çok daha fazlasını hak ettiklerini ifade eden Başkan Soyer, “Bugün, hep birlikte açtığımız yerleşkemiz size ait. Burası sizin. Burada iklim krizi ve yoksullukla mücadele edeceğiz. Burada demokrasi ve adalet için çalışacağız. Huzurunuzda bir kez daha söz veriyorum. Sizlerle birlikte, bu ülkeyi daha ileriye taşımak için canla, başla çalışacağım.” şeklinde kaydetti. 

Açılışta Başkan Soyer merkezleri gezip bilgi alırken, Gürçeşme Faaliyet Merkezi Çocuk Korosu ve Gürçeşme Masal Evi Çocuk Korosu birbirinden renkli şarkıları seslendirdi. 

İzmir Çocuk Belediyesi, çocukların aktif yurttaşlık temeliyle yerel yönetimde daha fazla söz sahibi olabilmelerini amaçlıyor. 

36-60 ay aralığındaki çocukların ihtiyaç ve gelişim özellikleri göz önünde bulundurularak fiziksel, bilişsel, ruhsal ve sosyal gelişimleri için uygun koşulları sağlayan Masal Evi’nde, kadın ebeveynleri desteklemek amacıyla Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü ile işbirliğiyle meslek edindirme ve beceri kursları da veriliyor. 

Çocuk Faaliyet Merkezi’nde ise 7-14 yaş aralığındaki çocuklara fen, matematik, resim, Türkçe, İngilizce, el sanatları, yaratıcı drama, keman ve gitar derslerinin yanı sıra yetişkinlere yönelik çeşitli atölyeler, sosyokültürel etkinlikler düzenleniyor. 

Hem 0-3 yaş arası bebeklerin sağlıklı gelişimini hem de anneleri gebeliklerinden itibaren desteklemek amacıyla kentin farklı bölgelerinde programlarını yürüten İzmir95 Erken Çocukluk Birimi de bu yerleşkede yerini alıyor. 

Hibya Haber Ajansı