Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izlenmektedir. Japonya’nın ocak dış ticaret verilerinin ardından Nikkei225 Endeksi %0,31, Topix Endeksi %0,26 geriledi. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi ünvanını Almanya’ya devreden Asya devi ocakta ihracatını yıllık %11,9 ile beklenenden daha fazla artırırken ithalat %9,6 ile beklenenden fazla düştü. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %2,17, Shenzhen Bileşik Endeksi %2,03 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,38 arttı. Güney Kore’nin ÜFE rakamlarının ardından Kospi Endeksi %0,20 düşerken Kosdaq Bileşik Endeksi fazla değişmedi. Güney Kore’de ÜFE ocakta aylık %0,5, yıllık %1,3 arttı. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,54 yükseldi. ABD endekslerinin düşüşle kapatmalarının ardından vadeli kontratlar aşağı yönlü seyrin süreceğini işaret etmektedir. Avrupa piyasaları karışıl bir açılışa hazırlanıyorlar.

FOMC tutanakları

ABD’de bugün yayımlanacak, Fed’in 30-31 Ocak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin tutanaklar, politika yapıcıların faiz indirimlerine başlamak için hangi koşullara odaklandığına dair daha fazla sinyal verebilir.

Faiz artırımlarına Mart 2022’de başlayan Fed, son kez artırım yaptığı Temmuz 2023 toplantısı ile on bir toplantıda %0-0,25 aralığından başlayarak toplam 525bp faiz artırımı yaptı. Piyasa, 2024 yılının ilk toplantısında faiz indirimlerinin zamanlamasına odaklanmıştı. Ancak, ocak toplantısında yönlendirmenin netleşmemesi dolayısıyla faiz patikası belirsizliğini korurken indirim beklentileri zayıflıyor ve yılın ikinci yarısına doğru öteleniyor. Başkan Jerome Powell, ocak toplantısının ardından basın toplantısında, faiz indiriminin zamanlamasının enflasyondaki güvene bağlı olacağını, FOMC’nin mart toplantısına kadar yeterli güven seviyesine ulaşacağını düşünmediğini belirtilmişti. Toplantı öncesinde, politika yapıcılardan gelen açıklamalar da genellikle faiz indirimlerine başlamak için mart ayının erken ve piyasa fiyatlamasının miktar olarak fazla olduğunu ima etmekteydi.

Fed fonlama vadelilerine göre indirimlerin martta başlayacağına ilişkin piyasa beklentileri yılbaşından beri azalarak bugün itibarıyla %10 ihtimalin altına geriledi. Yılsonuna kadar toplam faiz indirimi beklentisi de belirgin şekilde azalarak (Olasılık dağılımında yaklaşık %33 ile en yüksek ihtimal) 100bp seviyesine geriledi. Piyasa, yaklaşık bir buçuk ay önce, faiz indirimlerinin mart toplantısında başlayacağına %70’ten fazla ihtimal veriyordu. Enflasyonun düşüş eğilimine karşın hala resmi hedefin üzerinde seyretmesi, sürpriz bir şekilde yüksek gelen ocak TÜFE verisi, görece güçlü büyüme ve iş gücü piyasaları, 2024 için hala güçlü sayılabilecek faiz indirimi beklentilerini desteklememektedir.

Bu sabah itibarıyla piyasanın faiz seviyeleri için beklentileri, mayıs toplantısı için %65 ihtimalle sabit bırakılacağını ve %33 ihtimalle 25bp indirime gidileceği yönünde. Haziran için ise (En yüksek olasılık) %55 ihtimalle %5,00-5,25 faiz düzeyi 25bp indirimi ima ediyor. Tutanakların faiz patikasını netleştirmesi ve ilk indirim beklentilerinin mayıs toplantısına kayması halinde küresel piyasalarda pozitif bir fiyatlama olabileceğini, risk piyasalarına yönelik iştahın artabileceğini ve faiz değişikliğine karşı en hassas olan 2 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinde aşağı yönlü bir baskı oluşabileceğini düşünmekteyiz. Geçen hafta ocak TÜFE verisinin ardından 2 yıllıkların faizinde yukarı yönlü sert bir hareket meydana gelmişti.

Piyasalarda dün ne oldu? Avrupa hisse endeksleri dün karışık bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %0,14 ve FTSE 100 Endeksi %0,12 düştü. CAC 40 Endeksi ise %0,34 arttı. ABD tarafında hisse endekslerinde negatif fiyatlamalar hâkim oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi %1,35, S&P 500 Endeksi %0,75 ve Dow Jones Endeksi %0,25 civarında düştü. Dolar Endeksi (DXY) 104 puana gerilerken EUR/USD paritesi %0,28 artışla 1,08’den işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 6,6bp düşüşle %4,26’ya indi. Emtia grubundan Brent petrol %0,9 düşerek varil başına 82USD’den alıcı buldu. DXY’deki gerilemeye bağlı olarak ons altın %0,45 değerlendi ve 2.027USD’ye yükseldi. (TSİ 21:30) Küresel piyasalarda ekonomik veri akışı sakin seyretti.

BIST 100 Endeksi dün 9.200-9.351 puan aralığında işlem gördü. Gösterge endeks %1,62 artışla küresel hisse endekslerinden pozitif ayrıştı ve günü 9.344 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 132,32mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru 30,92 TL’ye ve EUR/TRY kuru 33,42 TL’ye ulaştı. Gram altınsa 14 TL değerlenerek 2 bin TL’yi aştı. TÜİK ocak ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre YD-ÜFE bir önceki aya göre %4,57 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %59,27 arttı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ocak ayına ilişkin merkezi yönetim borç istatistiklerini yayımladı. Veriler merkezi yönetim brüt borç stokunun 6,97trln TL olduğunu gösterdi.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı