Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün Paris’te Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’yi kabul etti.

Wang Yi, Çin ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yıl dönümünün kutlanacağını hatırlatarak, iki tarafın bu vesileyle tecrübeleri değerlendirip sürdürmesi ve ikili ilişkilerin gelecekteki 60 yılını planlaması gerektiğini belirtti. Bakan Wang, Fransa tarafının ülkedeki Çinli şirketlere adil bir ticaret ortamı sağlamasını ve aktif, istikrarlı ve kalıcı beklentiler oluşturmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Çin halkına Ejderha Yılı’nın mutluluk ve bereket getirmesini diledi. Macron, geçen yıl Çin'e yaptığı ziyareti anımsatarak, bu yılın üst düzey temasları için iyi bir şekilde hazırlık yapmaya ve Çin'le arasındaki stratejik diyalog mekanizmasını kullanarak daha kalıcı ve sıkı bir Fransa-Çin ilişkisi kurmaya hazır olduklarını kaydetti.

Fransa'nın Tek Çin ilkesini izlediğini ve bu tutumunun net olduğunu belirten Macron, küresel meydan okumalar karşısında Fransa'nın stratejik bağımsızlığını koruyarak Çin'le stratejik koordinasyonu güçlendireceklerini, birlikte barış ve istikrarı koruyacaklarını vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bağımsız devletler ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri olan Çin ve Fransa'nın stratejik eşgüdümünü artırması ve küresel barış ile istikrara katkı sağlaması gerektiğini ifade etti. Wang, Fransa'nın Çin-Avrupa ilişkilerinin istikrarlı şekilde gelişmesi için yapıcı bir rol oynamaya devam etmesini, karşılıklı güveni artırmasını ve dünyada istikrar sağlayan bir güç olmasını umduklarını belirtti.

Hibya Haber Ajansı