Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Gazze için Cezayir tarafından sunulan acil insani ateşkes tasarısı, bir kez daha veto edildiği için onaylanmadı.

Çin'in BM'deki Daimi Temsilcisi Zhang Jun, dünkü oylamada “evet” oyu verdi. Zhang, tasarının ABD tarafından veto edilmesinden duyduğu memnuniyetsizliği ifade etti. Arap ülkelerini temsil eden Cezayir'in tasarısında, Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması, insani yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılması ve sivillerin zorla yerinden edilmelerine karşı çıkılması gerektiği belirtildi. Zhang Jun, şu anki duruma acil bir ihtiyaç ve en temel insani kuralı yansıtan bu tasarının BMGK'nin tüm üyeleri tarafından desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Zhang, “Oylama sonucu, Gazze'de ateşkes sorunu üzerinde BMGK'de ezici bir çoğunluğun olmasına rağmen ABD'nin vetosunun bu çoğunluğu anlamsız kıldığını gösteriyor. ABD'nin vetosu, Gazze'yi daha riskli bir çıkmaza sürükleyen yanlış bir mesaj verdi.” ifadelerini kullandı.

Zhang, ABD'nin BMGK kararını şu an devam eden diplomatik çabaları olumsuz etkileyeceği yönündeki ifadenin tamamen asılsız olduğunu belirtti. Derhal bir ateşkes ilan edilmemesinin, katliama izin vermek anlamına geldiğini dile getiren Zhang, çatışmaların yayılmasıyla tüm Ortadoğu bölgesinin çalkantıya sürüklenmekte olduğunu ve daha büyük bir savaş riskinin arttığını hatırlattı. Zhang, BMGK'nin bu felaketi önlemek için en kısa sürede tedbir alması gerektiğine dikkat çekti. Zhang, vetonun ateşkes çağrısını gölgeleyemeyeceğini ve BMGK'nin adaleti savunma ve sorumluluklarını yerine getirme çabalarının da durmayacağını vurguladı. Zhang, önemli ve etkili bazı ülkelerin siyasi amaçlarına odaklanmak yerine, Gazze sorunu üzerinde adil ve sorumlu bir tavırla doğru seçim yapmalarını beklediklerini söyledi.

Dünya kamuoyunda, İsrail'in en önemli müttefiki olan ABD’nin Filistin-İsrail sorununun bu kadar kötü bir duruma düşmesinden sorumlu tutulması gerektiği savunuluyor. Son çatışmaların patlak vermesinden bu yana ABD, İsrail'e kararlı bir destek vererek askeri yardımlar sağladı. ABD'nin bu desteği, büyük mali gücü ve etkisi olan Yahudi lobisinin desteğini almayı amaçlıyor.

Yabancı medya kuruluşlarının haberlerine göre, 2016 yılında ABD ile İsrail arasında imzalanan bir anlaşma, ABD'nin 10 yıl içinde İsrail'e 38 milyar dolarlık askeri destek sağlayacağını öngörüyor. Anlaşma kapsamında 2019 mali yılı itibarıyla ABD, İsrail'e yılda 3.8 milyar dolarlık askeri yardım sağlayacak. Geçen ekim ayında Filistin ile İsrail arasında yeni bir çatışmanın başlamasından bu yana ABD, askeri ve diplomatik açılardan İsrail'e büyük destek verdi. ABD, Filistin-İsrail sorununu çözmeye çalıştığını iddia etse de, gelişmeler attığı her adımla gerginliği daha da tırmandırdığını kanıtlıyor.

Hibya Haber Ajansı