Çin Yeni Yılı, bu yıl "Ejderha Yılı"na girilmesi dolayısıyla Çin'de coşkuyla kutlanmaya devam ediyor. Çin İstanbul Başkonsolosluğu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen Bahar Bayramı etkinliğinde, "Sichuan" konseptli gösteriler düzenlendi ve katılımcılara yerel lezzetler sunuldu. Etkinliğe, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, çeşitli işletmeler ve kuruluşların temsilcileri, İstanbul'da yaşayan Çinliler ve Türkler katıldı.

Çin’de Ejderha Yılı kutlamaları devam ederken, her yıl milyonları televizyonlara çeken Çin Medya Grubu’nun Bahar Bayramı Galası, bu yıl da görkemli ve yenilikçi konseptlerle unutulmaz anlar yaşatarak yeni rekorlara imza attı.

Çin İstanbul Başkonsolosluğu, Bahar Bayramı coşkusunu İstanbul’da düzenlenen görkemli bir resepsiyonla kutladı. Ana teması “Çin Yeni Yıl Kutlaması Çin Sichuan Mutfağı Bir Dünya Lezzeti” olan etkinliğin açılış konuşmasını Çin İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodong yaptı.

Wei, Çin Ejderha Yılı’nı kutlamanın mutluluğunu ifade ederek Çin’in her zaman dünya insanlığının yanında olduğunu belirtti. Çin’in başarılı dışa açıklık ilkesini izlediğini vurgulayan Wei, “2023 yılında Çin’in GSYİH’si 126 trilyon yuanı aştı ve bir önceki yıla göre yüzde 5.2 artış göstererek büyük ekonomiler arasında üst sıralarda yer aldı. Geleceğe baktığımızda, Çin’in uzun vadeli iyileşme temelleri değişmeyecek ve yüksek düzeyde dışa açıklık ilkesine bağlı kalacak, birçok fırsat sunacak” dedi.

Çin’in çok kutuplu, eşit ve düzenli bir dünya için hareket ettiğini belirten Wei, “İnsanlığın ortak kader topluluğu kurma felsefesini benimsemeyi ve teşvik etmeyi, yeni bir dönemde Çin’in dış diplomasisinin yüce hedefi olarak belirledik” ifadesini kullandı.

Geçen yıl Çin ile Türkiye arasındaki iş birliğinin birçok alanda hızla geliştiğini belirten Wei, ikili ticaret hacminin 42 milyar doları aştığını ve enerji, dijital teknoloji, yapay zeka, e-ticaret ve altyapı alanlarında iş birliğinin arttığını ifade etti. İnsanlığın ortak kader topluluğu ilkesiyle rehberlik edilen Çin’in, Kuşak ve Yol Girişimi’ni Türkiye’nin Orta Koridor planı ile daha da derinleştirmeye devam edeceğini belirtti.

Ejderha Yılı’nın görkemli etkinliğinde, Çin mitolojisinde güç ve bilgeliği simgelenen Ejderha, yeni yıl konseptiyle birleşerek başarılı gösterilerle katılımcıları büyüledi. Geleneksel Çin dansı, şarkı, Çin çalgısı, Çin çay seremonisi, yelpaze dansı gibi tamamen Çin’e özgü yerel gelenekler tanıtıldı. Daha sonra Sichuan mutfağının zengin yemekleri sergilendi.

Hibya Haber Ajansı