GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-01-2023 19:00

Doğa Koleji uzmanlarından öğrenci ve ailelere yarıyıl tatili tavsiyeleri

Doğa Koleji Okul Öncesi & İlkokul Rehberlik Bölüm Başkanı Büşra Aparan Akın: “Tatilin en önemli amaçlarından biri dinlenmektir. Öğrenciler hem fiziksel hem de zihinsel olarak dinlenmeye zaman ayırmalıdır"

Doğa Koleji uzmanlarından öğrenci ve ailelere yarıyıl tatili tavsiyeleri

İSTANBUL (AA) - Doğa Koleji, öğrencilerin yoğun bir eğitim öğretim dönemini geride bıraktıklarını, tatili yenilenme, gelişme ve bireysel donanımına katkı sağlayacak bir kazanç olarak görmek her öğrencinin fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimine fark edilir boyutta fayda sağlayacağını bildirdi.

Doğa Koleji'nden yapılan açıklamaya göre, ebeveynlerin yarıyıl tatilini çocuğun ihtiyacına göre planlaması bu süreci en sağlıklı hale getirecek. Tatil planlaması yapılırken her ebeveynin çocuğunu sürece dahil etmesi, bahsedilen faydayı içselleştirmeleri adına önemli.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doğa Koleji Okul Öncesi & İlkokul Rehberlik Bölüm Başkanı Büşra Aparan Akın, tatilin en önemli amaçlarından biri dinlenmek olduğunu, öğrencilerin hem fiziksel hem de zihinsel olarak dinlenmeye zaman ayırması gerektiğini belirtti.

Akın, "Eğitici ve eğlendirici sosyal aktiviteler güzel bir tatil planı için ilk adım olabilir. Birlikte yaşına uygun kutu oyunları oynayabilir, filmler izleyebilir, kitap okuyabilir, farklı yemek tarifleri denemek gibi ev içi etkinlikler planlayabilirsiniz. Bilgisayar ve ekran karşısında kontrollü ve planlı zaman geçirmek, sosyalleşmek için aile ve arkadaşlarla zaman geçirmek de öğrencileri duygusal ve sosyal açıdan mutlu edecektir." ifadelerini kullandı.

Akın, şunları kaydetti:

"Küçük yaş grubundaki öğrenciler için hayal güçlerini geliştiren etkinlikler, hafıza ve dikkat becerilerini geliştirecek aktiviteler yapılabilir. Okul öncesi ve ilkokul öğrenci grubu oyun ve etkileşimin fazla olduğu, ailecek keyifli zaman geçirebilecek etkinlikleri tercih edeceklerdir. Tatil sürecinde öğrencilerin zamanını tamamen oyun ya da akademi odaklı geçirmesini değil, dengeli bir şekilde geçirmelerini öneriyoruz. Bu yaş grubu için ebeveynler etkinlik veya kitap okuma saatlerini belirledikten sonra, oyun zamanı ayırabilirler."

Doğa Koleji Lise Rehberlik Bölüm Başkanı Işıl Can ise sınav hazırlık sürecinde olan ortaokul ve lise öğrencileri için yarıyıl tatili öz değerlendirme yapmak, geride bırakılan ilk yarıyıl için nelerin iyi yapıldığı, nelerin daha iyi yapılabilir olduğu değerlendirilerek ikinci yarıyıl için hedefler belirlenmesi açısından bir fırsat olduğunu açıkladı.

Can, "Öğrenmekten keyif aldıkları konular, varsa zorlandıkları kazanımlarla ilgili noktaları belirleyip akademik becerilerini geliştirmenin sorumluluğunu alabilirler. Lise yıllarında kariyer hedeflerini oluşturmaya başlayan öğrenciler, hangi derslerden keyif aldıklarını, üniversitede hangi bölümü okumak istediklerini, ileride hangi mesleğe sahip olmak istediklerine dair sorulara cevaplar arayabilir ve ilgili konularda araştırmalar yapabilirler." değerlendirmesinde bulundu.

Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu da okulda akranlarıyla sosyal ilişkilerini geliştirecek bir ortama sahip olan çocuklar için tatiller teknoloji ve internet kullanımının sınırsız kullanıldığı zamanlar olabildiğini belirtti.

Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sebeple yeni ortamlarda sosyalleşmek, aile büyükleri ile zaman geçirmek ve iletişim kurmak için fırsatlar yaratılması sosyal duygusal gelişim için önemlidir. Sportif faaliyetler, drama, enstrüman çalma gibi sosyal becerilerini güçlendirecek etkinliklerin de tatil programında yer alması tatilin verimli geçmesini sağlayacaktır. Vakit buldukça kendinizi dinlemeyi, isteklerinize yönelmeyi de unutmayın. Bunun için dinlendirici müzikler dinlemek, gevşeme egzersizleri yapmak hatta sessizce mandala boyamak bile yararlı olabilir.

Bireyin kendini geliştirmesini sağlayacak en önemli etkinliklerden biri kitap okumaktır, ilgi alanlarına uygun kitaplar, dergiler alınması, ailecek okuma saati yapılması veya her aile bireyinin bir kitap okuyup sonrasında anlatması, üzerinde sohbet edilmesi sağlanabilir. Öğrencilerin yoğun programı nedeniyle zaman ayıramadığı sinema, tiyatro, konser gibi etkinlikleri incelemek ve değerlendirmek tatili eğlenerek geçirmeleri için etkili olacaktır."

ibrahim uyguribrahim uygur