Topraklardaki değerlerden en ileri düzeyde yararlanmayı hedeflediklerinin altını çizen Bakan Kacır, "Eskişehir’in Beylikova ilçesinde 694 milyon tonla dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementi rezervini geçtiğimiz dönemde keşfettik. Sayın Cumhurbaşkanımız, geçtiğimiz yıl bu rezervi işleyecek pilot üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; bizler de ileri malzeme teknolojileri alanındaki çalışmaları destekleyerek bu alanda teknoloji ve araştırma altyapımızı güçlendiriyoruz." açıklamasını yaptı.

Bakan Kacır, Türkiye'nin Nadir Toprak Elementleri Araştırma ve Yenilik Kapasitesinin Geliştirilmesi projesiyle, ulusal Ar-Ge kapasitesinin artırıldığını belirtti.

Türkiye'de sürdürülebilir bir tedarik zincirinin kurulmasına zemin oluşturulduğunu ifade eden Bakan Kacır, şu ifadeleri kullandı:

"Nadir toprak elementlerini katma değeri yüksek ürünlere dönüştürecek, geri dönüşüm yapabilecek laboratuvar ve merkezleri ülkemize kazandırıyoruz. 14 milyon avro tutarındaki bu proje kapsamında; Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde nadir toprak elementleri e-atık geri dönüşüm altapısı inşa ediyoruz."

Munzur Üniversitesi Nadir Toprak Elementleri Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan cevher zenginleştirme ve Ar-Ge tesisini desteklediklerinin vurgulayan Bakan Kacır, "İki tesisin de üretime geçmesiyle; nadir toprak elementlerinde ithal bağımlılığımızı azaltacağız. 2 milyar dolara yakın ciroya ve 1,5 milyar dolarlık ihracat kapasitesine ulaşan rüzgâr enerjisi sanayi başta olmak üzere birçok sektörün ihtiyaç duyduğu ve halihazırda tamamını ithal ettiğimiz mıknatısları üretme kabiliyeti elde edeceğiz." dedi.

Hibya Haber Ajansı