Fed'in son toplantısındaki üyelerin büyük bir kısmı, faiz oranlarının çok erken düşürülmesinin risklerinden endişe ederken, borçlanma maliyetlerinin ne kadar süre mevcut seviyesinde kalacağına ilişkin geniş belirsizlikten endişe duymuşlar. Katılımcıların çoğu politika duruşunu gevşetmek için çok hızlı hareket etmenin risklerine dikkat çekerken" yalnızca birkaçı aşırı kısıtlayıcı bir duruşu çok uzun süre sürdürmenin ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerine işaret etmiş.

Sonuç olarak tutanaklar, Fed politika yapıcılarının, yetkililerin bu yıl içinde başlamasını beklediği faiz indirimlerini gerçekleştirmek için acele etmeyecekleri yönündeki son mesajını güçlendiriyor gibi göründü. O zamandan bu yana tablo da karışık: Hazine getirileri çeyrek puandan fazla arttı, tüketici ve kurumsal borçlanma maliyetlerindeki düşüşe şimdilik son verildi, ancak hisse senetleri rekor seviyelere doğru ilerlemeye devam etti.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’in, hizmet sektörleri ve konutlarda kalıcı enflasyona ilişkin endişelere değinip, Merkez Bankasının son toplantısından bu yana açıklanan, güçlü istihdam büyümesi ve beklenenden daha güçlü enflasyon göstergelerinin işlerini zorlaştırdığını ifade etmesi de üyelerin çekincelerine destek vermiş durumda.

Tutanaklarda ayrıca, Fed'in bilançosunun küçültülmesinin ne zaman ve nasıl durdurulacağına ilişkin yaklaşan kararlar da yer aldı; "birçok katılımcı", Mart ayı politika toplantısında bilanço politikasına ilişkin "derinlemesine" tartışmalara başlanmasını önermiş. CME FedWatch Tool'a göre piyasalar şu anda Fed'in Mayıs ayında faiz indirimine başlayabileceği ihtimalini yaklaşık %30 olarak fiyatlıyor; bu oran, bir ay öncesi %80'in üzerindeydi.

Ucuz değerlemeler ve kurumsal reformların, hırpalanmış Çin piyasalarına alternatif arayan yabancı yatırımcıyı cezbetmesiyle Japon hisse senetleri bu sabah yaklaşık %2 artışla 39.000 puana yükseldi; bu, 1989'un ( balon ekonomisi) son işlem gününde ulaşılan önceki gün içi rekor olan 38.957,44 puanın üzerine çıktı.

Nıkeı, Asya'nın en iyi performans gösteren büyük borsası olduğu 2023'te % 28 yükseldikten sonra bu yıl neredeyse % 17 arttı. Güçlü kazanç sezonu ve dolar başına 150 seviyesine yakın düşen yen ile Japonya Merkez Bankası'nın bir süre ultra gevşek para politikasını sürdüreceğine ilişkin beklentiler, ancak 2024'ün başında piyasayı güçlendirdi. Yabancı yatırımcılar geçen yıl hisse senedi piyasasına 6,3 trilyon yen (42 milyar dolar) ve Ocak ayında Japon hisse senetlerine net 1,16 trilyon yen yatırdılar.

Yatırımcıların büyük ekonomilerin sağlığını ve bunun küresel faiz oranı görünümü açısından ne anlama gelebileceğini ölçmek için; ABD, İngiltere ve euro bölgesi genelindeki Flaş Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) rakamlarını beklemesiyle dolar bu sabah genel olarak yatay seyirde. Dolar endeksi yüzde 0,06 düşüşle 103,92'ye gerileyince Euro’da %0,11 artışla 1,0831 dolara yükseldi.

Bugünün gündemi TCMB faiz kararı. Merkezin faiz %45,00 seviyesinde tutacağı genel beklenti. Zaten TCMB Enfllasyon raporunda; son toplantısında para politikasında gerekli sıkılık düzeyine ulaşıldığını, faiz artırımlarının sonlandırıldığını ve de enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş olana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar politika faizinin sabit bırakılacağını söylemişti.

Manşette öne çıkanlar

RAYSG-Ray Sigorta 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 901.936.203 TL (Önceki 179.719.075 TL )

Rusya’dan yapılan para transferlerinde yaşanan sıkıntıların boyutu her geçen gün derinleşiyor. Türkiye’deki bankaların ocak ayından itibaren Rusya’dan gelen ödemeleri geri çevirmesi nedeniyle ihracat hesapları kapatılamıyor. Firmalar, ihracatın bedelinin tamamının yurda getirilmesine istisna uygulanmasını talep ediyor. ( ekonomim.com)

Fed Yönetim Kurulu üyesi Michelle Bowman, faiz oranlarının neden yakın zamanda düşürülmemesi gerektiğini düşündüğünü açıklarken "ekonominin nasıl performans gösterdiğine dair gerçek bir fikir edinmek gerçekten zor" dedi.

Yapay zeka için kullanılan grafik yongalarına yönelik artan talep Nvidia Corp'un. 2024'ün son çeyreği için beklenenden daha güçlü mali sonuçlar açıklamasını bağladı. Nvidia'nın geliri bir önceki yıla göre üç kattan fazla arttı.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, ABD'de GSYH'nın 2024 yılında %2,4 büyümesini, Fed'in Haziran toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürmesini ve yılsonuna kadar toplam 75 baz puan indirim yapmasını beklediğini açıkladı.

Dünyanın önde gelen tahvil fonu yöneticilerinden PIMCO, hisse senedi ve sabit gelir piyasalarının merkez bankalarının faiz oranlarını ne kadar hızlı düşüreceği konusunda fazla iyimser olabileceğini ve ekonomik gerileme ya da enflasyonun yeniden hızlanma riskini hafife alabileceğini söyledi.

Güney Kore Merkez Bankası(BoK), 2024 yılının ikinci toplantısında piyasaların beklentisi doğrultusunda üst üste 9'uncu kez politika faiz oranında bir değişikliğe gitmedi. Banka'dan yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı yüzde 3,50 olarak kaldı.

Japonya'da imalat sektörü faaliyetleri üç yıldan uzun bir sürenin en zayıf seviyesine geriledi. S&P Global'in bildirdiğine göre, imalat sektörü faaliyetlerine ilişkin au Jibun Bank satın alma yöneticileri endeksi Şubat ayında 47,2'ye gerileyerek 2020 yılının Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye indi ve dokuzuncu ay üst üste 50 seviyesinin altında kaldı.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı