Bugün ne bekliyoruz

Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah alıcılı bir seyir izlenmektedir. Japonya’da beklenenden zayıf gelen PMI verisine karşın Nikkei225 Endeksi %1,96 primle 39 bin puanı aşarak rekor kırdı. Topix Endeksi %1,19 artıda seyretmekte. Öncü PMI verisi dünyanın en büyük dördüncü ekonomisinde imalat sektördeki daralmanın şubatta sertleştiğini işaret ediyor. Bu sabah Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,76, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,74 arttı. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,73 yükseldi. Güney Kore Merkez Bankası’nın para politikası toplantısının ardından Kospi Endeksi %0,34, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,41 primli seyrediyor. Güney Kore Merkez Bankası politika faizini %3,50 seviyesinde sabit bırakarak beklentiyi karşıladı. ABD’de Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanaklarının yayımlanmasının ardından karışık kapanış sonrasında vadeliler bugün alıcılı bir açılışı işaret etmektedir.

Euro Bölgesi enflasyonu, dünya genelinde PMI verileri

Küresel veri takviminde bugün, Euro Bölgesi ocak ayı nihai TÜFE rakamları öne çıkıyor. Şubat başında açıklanan öncü verilere göre TÜFE ocakta aylık %0,4 gerilerken yıllık bazda %2,8 artmıştı. Çekirdek TÜFE aylık %0,9 düşerken yıllık bazda %3,3 arttı. Majör merkez bankaları için faiz indirimlerinin yılın ilk yarısında başlaması ihtimali giderek azalmakla berbaer beklenenden düşük gelecek enflasyon verileri Avrupa için bu durumu değiştirebilir. Hızla yavaşlayan Avrupa ekonomisi teknik resesyona girerken Avrupa Merkez Bankası (AMB) için enflasyonun %2 civarına yaklaşması faiz indirimlerinin başlaması için yeterli olabilir. Geçen hafta açıklanan ikinci okuma verilere göre Euro Bölgesi GSYİH’si geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre sabit kaldı. Geçen yılın ilk çeyreğinde %0,1 küçülen Euro Bölgesi, ikinci çeyrekte %0,1 büyümesinin ardından üçüncü çeyrekte %0,1 küçülmüştü.

Bugün, ayrıca, dünya genelinde ve Euro Bölgesi’nde şubat ayı öncü PMI verileri açıklanacak. Mevcut görünüm, Avrupa’nın imalat ve hizmetler sektörlerinde daralmanın devam ettiğini işaret ediyor. Piyasanın tahmini imalatta ocakta hız kazanan kısmi toparlanmanın şubatta da sürdüğü yönünde.

Bugün ABD’de ocak ayına ilişkin ikinci el konut satışları verileri açıklanacak. İkinci el konut satışlarında 2022 yılının ilk çeyreğinde başlayan düşüş eğilimi devam etmektedir. Aralıkta aylık %1 azalarak 3,78 milyona gerileyen verinin ocakta 3,96 milyona yükselmesi beklenmektedir.

Piyasalarda dün ne oldu

 Hafta ortasında Avrupa hisse endeksleri karışık bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %0,29 ve CAC 40 Endeksi %0,22 arttı. FTSE 100 Endeksi ise %0,73 düştü. ABD hisse endekslerinde negatif fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones ve S&P 500 Endeksleri %0,50 civarında geriledi. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yaklaşık %1 oranında düştü. Dolar Endeksi (DXY) 104 puanda ve EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinde stabil kaldı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 4,9bp artışla %4,32’ye yükseldi. Ons altın 2.025USD düzeyinde yatay fiyatlandı. Brent petrol %0,39 artışla varil başına 82,2USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30)

FOMC tutanakları

ABD’de Fed’in ocak sonu toplantısına ilişkin tutanakları yayımlandı. Tutanaklar, yetkililerin faiz indirimi konusunda aceleci olmayacağını ve enflasyon konusunda temkinli olduklarını işaret etti. Ayrıca politika faizinin muhtemelen zirvede olduğu ve enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe ilerlediğine emin olmadan faiz indiriminin uygun olmayacağı görüşü yer aldı.

BIST 100 Endeksi dün 9.246-9.396 puan aralığında işlem gördü. Endeks %0,35’lik düşüşle günü 9.312 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 147,61mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru 31 TL’ye ve EUR/TRY kuru 33,57 TL’ye yükseldi. Gram altınsa 8 TL değerlenerek 2.020 TL’ye çıktı. TÜİK ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi ocak ayında 80,4 iken şubat ayında %1,3 oranında azalarak 79,3 oldu.

Kaynak: Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı