Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, gerçekleştirilen toplantıda Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil son bir haftada 60 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirterek, “Böylece 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar 184’ü Irak’ın, 274’ü Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere etkisiz hale getirilen terörist sayısı 458 olmuştur.” dedi.

Pençe Kilit Harekatı’nda bugüne kadar 824 teröristin etkisiz hale getirildiğini söyleyen Aktürk, “Değişik çaplarda toplam bin 896 silah ve 796 bin 153 mühimmat ele geçirilmiş, 2 bin 605 mayın/el yapımı patlayıcı tespit ve imha edilmiş, 862 mağara/sığınak kullanılamaz hale getirilmiştir. Diğer taraftan Suriye’de istikrarın bir an önce tesis edilmesi, Suriyelilerin emniyetli bir ortama geri dönüşleri ve normalleşmenin sağlanmasına yönelik çalışmalara devam edilmektedir.” diye konuştu.

Hudutlarda 201 şahıs yakalandı

Aktürk, son bir haftada hudutlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 201 şahsın yakalandığı bilgisini paylaşarak, “Yakalanan şahıslardan 5’i terör örgütü mensubudur. 3 bin 94 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylelikle 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı bin 347’ye yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 27 bin 631 olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Bulgaristan ile “Sınır Geçişli Hava Polisliği Mutabakat Muhtırası” imzalandı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin birçok coğrafyada dünya barışına katkıda bulunmaya devam ettiğini dile getiren Aktürk, “Bu çerçevede, Sayın Bakanımız; resmi davetlisi olarak Ankara’ya gelen Cibuti Savunma Bakanı ile 19 Şubat’ta, Bulgaristan Savunma Bakanı ile 21 Şubat’ta ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularının ele alındığı görüşmeler gerçekleştirmiştir.” şeklinde konuştu.

Aktürk, Cibuti Savunma Bakanı ile yapılan görüşmede, “Askeri Eğitim İş Birliği”, “Askeri Mali İş Birliği” anlaşmaları ve “Nakdi Yardım Uygulama Protokolü”, Bulgaristan Savunma Bakanı ile görüşmede ise “Sınır Geçişli Hava Polisliği Mutabakat Muhtırası” imzalandığını bildirdi.

Eğitim ve tatbikat faaliyetleri devam ediyor

NATO, ABD ve çok uluslu birliklerin eğitim, iş birliği ile birlikte çalışabilirliğini geliştirmek maksadıyla düzenlenen DYNAMIC FRONT 2024 Tatbikatı’nın başarıyla icra edildiğini belirten Aktürk, şunları kaydetti:

“Steadfast Defender 2024 Tatbikatı kapsamında; Polonya'da, 13-28 Şubat 2024 tarihleri arasında icra edilen Brillant Jump 2024 Tatbikatı’na 1 keşif bölüğü ile katılım sağlanmaktadır. Bu çerçevede 29 Şubat-14 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Dragon 2024 Tabikatı’na da katılım sağlanacaktır.”

Aktürk, Marmara Denizi’nde batan Batuhan-A isimli kargo gemisini 51 metre derinlikte tespit eden Deniz Kuvvetleri’nin, mürettebatı arama kurtarma çalışmalarına; Deniz Karakol Uçağı, mayın avlama gemisi, araştırma gemisi ve arama kurtarma gemisi ile destek sağladığını, halihazırda da iki gemi ile çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

 “KAAN ülkemize ve milletimize hayırlı ve uğurlu olsun”

Aktürk, “Dün ülkemizin savunma ve güvenlik geleceğindeki en önemli kuvvet çarpanı olarak ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştiren yerli ve milli muharip uçağımız KAAN’ın ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyor ve emeği geçenleri tebrik ediyoruz.” dedi.

Hibya Haber Ajansı