DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen okullarda öğün desteğinin kabul edilmemesine ilişkin, “Ülkemizde 7 milyon çocuk yoksul. Ama yoksullukla mücadele ödeneği en çok azalan programlar arasında. Çocuklara okullarda beslenme desteği hiç olmazsa 1 öğün yemek dendi, plan bütçe komisyonunda olur dendi  ve bu meclis bunu kabul etmedi. Ankara Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği derin yoksulluğun esir aldığı evlerde büyüyen ve okullarda aç, hatta susuz kalan çocuklar için bir mücadele veriyor” açıklamasında bulundu. 

En büyük sorunumuzun yoksulluk olduğunu söyleyen Esen, “Türkiye’de yoksulların yarısı 25 yaşın altında. Ülkemizde 0-17 yaş arası çocuk ve gençlerin yüzde 45’i yani yaklaşık yarısı yoksul ve sosyal dışlanmışlık riski taşıyor. Bu oran, AB ülkeleri içinde en kötü oran, hemen ardımızdan Romanya geliyor” diye konuştu.

“Çocuklara okullarda beslenme desteği hiç olmazsa 1 öğün yemek dendi, plan bütçe komisyonundan geçti, fakat Genel Kurul’daki bütçe görüşmeleri sırasında partiler öneriyi kabul etmedi” ifadelerini kullan Esen, cümlelerini şu sözlerle noktaladı:

“TÜİK verilerine göre her üç çocuktan birinin yoksul olduğu ülkemizde yüksek enflasyon ve derinleşen yoksulluk sonucu çocuklar yeterli besine ve gıdaya ulaşamamakta ve öğün atlamak zorunda bırakılmaktadır. OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye yüzde 19,2 ile son 30 günde haftada en az bir kez yiyecek parası olmadığı için yemek yemeyen öğün atlayan öğrenci oranının en yüksek olduğu ülke. Bu durum Türkiye’de neredeyse her beş öğrenciden birinin parası olmadığı için haftada en az bir kere yemek yemediğine işaret ediyor.”

 

Hibya Haber Ajansı