Dün piyasalarda neler oldu

ABD piyasaları, NVIDIA’nın güçlü finansal sonuçlarının ardından teknoloji hisselerinde yaşanan yükseliş öncülüğünde günü pozitif tarafta tamamladı.

Fed üyelerinin sözle yönlendirmeleri piyasalar tarafından dikkatle takip ediliyor. Fed Üyesi Michelle Bowman dün yaptığı açıklamada, mevcut ekonomik ortamın merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesini gerektirmediğini savundu. Fed yetkililerinin ekonominin yumuşadığını ve enflasyonun Fed'in %2'lik hedefine doğru yavaşladığını teyit etmek için daha fazla bilgi beklemek istediklerini söyleyen Bowmann, ekonominin nereye gittiği konusunda güven kazanmak için bolca zaman olduğunu söyledi.  Bir diğer Fed Üyesi Christopher Waller ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, faiz indirimlerini desteklemeye istekli olmadan önce enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla kanıt görmesi gerektiğini söyledi. Merkez bankası yetkilisi, faiz oranlarının düşürülmesiyle ilgili olarak Ocak ayı için beklenenden yüksek enflasyon verilerinin, fiyatların nereye gittiği ve Fed'in  nasıl tepki vermesi gerektiği konusunda soruları gündeme getirdiğini söyledi. Benzer şekilde Fed Başkan Yardımcısı Philip   Jefferson ve Guvernör Lisa Cook, Ocak ayındaki düşüşe rağmen enflasyonun hâlâ yavaşladığı  konusunda iyimser olduklarını söylediler ancak borçlanma maliyetlerini düşürmeden önce enflasyonun %2 hedefine geri döndüğüne dair daha fazla kanıt istediklerini açıkça belirttiler. Bilindiği üzere Fed, enflasyonu kontrol altına almak için 2022 ve 2023'te hızlı bir şekilde yükselttikten sonra bu yıl gösterge faiz oranını düşürmeye hazırlanıyor. Piyasalarda ise ilk faiz indiriminin Haziran ayında gerçekleşeceği bekleniyor.

Makroekonomik cephede S&P Global, ABD'nin Şubat ayına ilişkin imalat ve hizmet PMI öncü verilerini açıkladı. Buna göre, imalat sanayi PMI Şubat’ta geçen aya kıyasla 0,8 puan artışla 51,5 değerine yükseldi. Bu dönemde 17 ayın en yüksek seviyesine çıkarak imalat sektöründeki genişlemeye işaret eden endeksin 50,5 değerini alması öngörülüyordu. Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen endeks, Ocak’ta 50,7 olmuştu. ABD'de hizmet sektörü PMI ise Şubat’ta geçen aya göre 1,2 puan azalışla 51,3 değerine geriledi. Bu dönemde 3 ayın en düşük seviyesine inerek piyasa beklentilerinin altında kalan endeksin 52,4 değerini alacağı tahmin ediliyordu. Hizmet sektöründeki genişlemenin yavaşladığını gösteren endeks, Ocak’ta 52,5 olmuştu. Ulusal  Emlakçılar Birliği verilerine göre 2. el konut satışları 2024’ün ilkayında % 3,1 artarak yıllıklandırılmış bazda 4 milyona ulaştı. Bu, geçen yıl Ağustos ayından beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Konut satışları Ocak’ta yıllık bazda ise %1,7 düştü. Son olarak ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri açıkladı. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları, 17 Şubat'ta sona eren haftada 12 bin azalarak 201 bine geriledi. Devam eden işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 1,86 milyonla  bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu gelişmelerle ABD piyasaları dün pozitif bir görünüm sergiledi. S&P 500 endeksi %2,11 yükselişle 5.087,03, Dow Jones endeksi %1,18 yükselişle 39.069,11 ve Nasdaq endeksi %2,96 yükselişle 16.041,62 seviyesinden günü tamamladı.

 Avrupa piyasalarında da dün pozitif bir görünüm hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %1,69 yükselişle 4.855,85, CAC 40 endeksi  %1,27 yükselişle 7.911,60, DAX endeksi %1,47 yükselişle 17.370,45 ve FTSE 100 endeksi %0,29 yükselişle 7.684,49 seviyesinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,32 seviyesinde yatay seyrederken, 2 yıllık tahvil faizi %4,71  seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 14,54 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz

Çin'de sabah saatlerinde konut fiyatları verisi takip edildi. Veriler, birinci kademe şehirlerde yeni inşa edilen ticari evlerin  satış fiyatlarının Ocak ayında önceki aya göre %0,3 düştüğünü, düşüşlerin önceki aya göre ise 0,1 puan daraldığınıgösterdi. Fiyatlar geçen yıla göre düşmeye devam ederken, bir yıl öncesine göre %0,5 düşüş kaydetti. Ocak ayı verileri,  ülkenin sorunlu emlak piyasasının geçen yılın sonunda yeni ev fiyatlarında neredeyse dokuz yılın en kötü düşüşlerini kaydetmesinin ardından geldi. Bu gelişmelerle Asya piyasaları bu sabah yatay karışık bir seyir izliyor. Kospi endeksinde %0,27, Nifty 50 endeksinde %0,13 ve Shanghai endeksinde %0,02 yükselişler takip edilirken, Hang Seng ndeksinde  %0,39 düşüş takip ediliyor.

ABD vadelilerinde ise yatay pozitif bir seyir izleniyor.

Bugün AMB’nin 1 ve 3 yıllık enflasyon beklentisi ile Fed ve  AMB yetkililerinin konuşmaları takip  edilecek. AMB’nin 1 yıllık enflasyon beklentisinin %3,2, 3 yıllık enflasyon beklentisinin ise %2,5 olacağı tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Pazartesi günü, ABD’de Ocak ayına yönelik yeni konut satışları  ve Şubat ayına yönelik Dallas Fed imalat aktivite endeksi verileri takip edilecek. Aralık’ta aylık bazda %8 olarak gerçekleşen konut satışları verisinin Ocak’ta %3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Diğer yandan hatırlanacağı üzere, Dallas Fed imalat aktivite endeksi Ocak’ta -27,4 olarak gerçekleşmişti.

 

Kaynak: Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı