Çin Ulusal Uzay Dairesi'nin 22 Şubat Perşembe günü açıkladığına göre Queqiao-2 röle uydusunu uzaya taşıyacak olan füze, Güney Çin eyaleti Hainan'daki Wenchang uzaya atış merkezine ulaştı. İlgili Daire, Uzun Yürüyüş-8 Y3 taşıyıcı füzenin atış rampasında montajının yapılıp teste tabi tutulacağını bildirdi.

Yeni nesil taşıyıcı füze Uzun Yürüyüş-8, yeşil ve çevre dostu sıvı ergol kullanıyor. İlk uçuşunu 2020 yılında gerçekleştirmiş bulunan bu füze, Çin'in üç ila beş ton yükü heliosenkron yörüngeye göndermek için taşıma kapasite eksiğini giderecek nitelikte. Çin Ulusal Uzay Dairesi, atış rampasına bu ayın başında taşınmış olan Queqiao-2'nin uzaya 2024 yılının ilk yarısında fırlatılacağını öngörüyor. Şu anda atış merkezinin tüm sistemleri elverişli durumda ve hazırlık çalışmaları da aynen öngörüldüğü gibi gelişiyor. 

Queqiao-2 veya Magpie Bridge-2, Çin'in Ay'ın keşfi programının dördüncü aşaması için röle/ara platformu olarak işlev görecek ve bu suretle Chang'e-4, Chang'e-6, Chang'e-7 ve Chang'e-8 misyonlarına iletişim hizmeti temin edecek.

Hibya Haber Ajansı