Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) Sekreteryası’nın kuruluşunun 20. yıldönümü dün törenle kutlandı. Törene Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi katıldı.

Wang Yi, yaptığı konuşmada, sekreteryanın örgütün gelişimine yaptığı katkıları takdirle değerlendirerek, SİÖ’nün yeni tip uluslararası ilişkiler ve yeni tip bölgesel işbirliğinde örnek oluşturduğunu belirtti. Wang Yi, üye ülkelerin işbirliği temelinde daha sıkı kader ortaklığı tesis etmeleri ve ortak kalkınma hedefini hayata geçirmeleri çağrısında bulundu.

Bakan Wang Yi, ortak hedefler doğrultusunda bölgesel güvenliğin sağlamlaştırılması, pragmatik işbirliklerinin derinleştirilmesi, halklar arasındaki bağların güçlendirilmesi ve küresel yönetişimin iyileştirilmesi önerilerinde bulundu.

Wang Yi, SİÖ’nü daha iyi geliştirmenin üye ülkelerin ortak görevi olduğuna işaret ederek, örgütün yüzyılın değişimlerinde “sağlam bir çapa” gibi rol oynamasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Wang Yi, Çin’in SİÖ’nü kendi dış politikasının öncelikli alanı olarak görmeye ve sekreteryaya kolaylık ve destekler sağlamaya devam edeceğini dile getirdi.

SİÖ Genel Sekreteri Zhang Ming, SİÖ’nün geçen 20 yılda 26 üyeye sahip bir örgüt haline geldiğini, farklı sosyal rejim ve kalkınma yolu seçen ülkelerin ortak kazanç ve hoşgörülülük gerçekleştirmelerinde yeni bir işbirliği tipi yarattığını ifade etti.

Dünkü kutlama törenine SİÖ’ne üye ülkelerin Çin’deki büyükelçileri ve uluslararası örgütlerin Çin temsilcileri dahil 200’den fazla kişi katıldı.

Hibya Haber Ajansı