Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde dün, Filistin-İsrail çatışması konulu bir toplantı düzenlendi. Çinli temsilci, toplantıda İsrail'in Refah'a yönelik askeri operasyonunun durdurulması, insani yardımın engelsiz bir şekilde Gazze'ye ulaştırılması, çatışmanın yayılmasının önlenmesi ve iki devletli çözüme dair siyasi perspektifin yeniden canlandırılması çağrısı yaptı.

Çin'in BM daimi temsilcisi Zhang Jun, iki gün önce ABD'nin vetosuyla BMGK'de Gazze Şeridi'nde ateşkese ulaşma fırsatının kaçırıldığını hatırlattı ve ateşkesin masum insanların korunması ve büyük çaplı savaşın önlenmesi için acilen gerekli olduğunu söyledi.

Çinli temsilci, ateşkesin uluslararası toplumun ortak talebi olduğunu ve BMGK üyelerinin ezici çoğunluğunun bu konuda uzlaştığını vurguladı.

İki devletli çözümün, uluslararası adaletin kırmızı çizgisi olduğu gibi, Filistin-İsrail sorununun çözümünün tek yolu olduğunu yineleyen Zhang, İsrail'i iki devletli çözümün temelini aşındırmayı ve Filistin halkını zorla yerinden etmeyi ve Batı Şeria'daki arama, tutuklama ve saldırıları derhal durdurmaya çağırdı.

Zhang Jun, Filistin'in bir an önce BM'ye üye olmasını desteklediğine işaret ederek Filistin meselesinin kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması için daha geniş çaplı, otoriter ve etkili bir uluslararası toplantının düzenlenmesi çağrısında bulundu.

BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, toplantıda Gazze Şeridi'nin kuzey kesimine insani yardımın ulaştırılması çağrısında bulundu ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) insani yardımların sağlanması üzerindeki önemini vurguladı.

Hibya Haber Ajansı