Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Gan Yu, 22-23 Şubat tarihlerinde, Filipinler Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne ait 3002 numaralı bir geminin, Çin'in tekrarlanan uyarılarına rağmen Huangyan Adası yakınlarındaki sulara izinsiz şekilde girmeye çalışması nedeniyle Çin Sahil Güvenliği tarafından bölgeden uzaklaştırıldığını belirtti.

Gan Yu, Çin Sahil Güvenliği gemisinin Filipinler’e ait gemiyi yasalara uygun bir şekilde bölgeden uzaklaştırdığını ve bu eylemlerin standartlara uygun, yasal, mantıklı ve ölçülü olduğunu ifade etti. Filipinler'in eylemlerinin, Çin'in egemenliğini, uluslararası hukuku ve uluslararası ilişkilerin temel normlarını ciddi şekilde ihlal ettiğini vurgulayan Gan Yu, Filipinler'i ihlalleri derhal durdurmaya çağırdıklarını ve Çin'in daha fazla kontrol önlemi alma hakkını saklı tuttuğunu belirtti.

Gan Yu, Huangyan Adası ve çevresindeki sular üzerinde Çin'in tartışmasız egemenliğe sahip olduğunu ve Çin Sahil Güvenliği'nin, ulusal egemenliği ve denizcilik haklarını korumak amacıyla Çin'in yetki alanındaki sular üzerinde yasalara uygun olarak faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Hibya Haber Ajansı