Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanlar Toplantısı’na katıldı.

Ma toplantıda yaptığı konuşmada G20’nin uluslararası ekonomik işbirliğini hızlandırma görevinde ısrar ederek makro ekonomi konusundaki politik işbirliği mekanizmasını düzeltmesi gerektiğini belirtti. Ma, G20’yi kalkınma gündemine öncelik vererek küresel ekonomik yönetişime yönelik reformu işbirliği yoluyla hızlandırmaya çağırdı.

G20’nin gerçek çok taraflılığı izleyerek BM ve BMGK’nin kritik rollerini oynamalarını desteklemesi gerektiğine işaret eden Ma, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ortaya koyduğu Küresel Güvenlik İnisiyatifi’nde belirlenen ortak, birleşik, sürdürülebilir ve işbirliğine dayalı yeni bir güvenlik konseptinin, Çin’in uluslararası odak konuları ele alırken izlediği bir konsept olduğunu hatırlattı.

Gazze’deki gerginliğin tırmandığına, bölgesel barış ve istikrarın ciddi zarar gördüğüne dikkat çeken Ma, BMGK’nin BM Şartı’nda belirlenen sorumluluğunu üstlenerek en kısa süre içinde tedbir alarak ateşkes sağlaması ve insani krizi yumuşatması gerektiğini dile getirdi. Ma, daha geniş boyutta daha büyük otorite gücüne sahip ve daha etkili bir uluslararası barış konferansının düzenlenmesi çağrısında bulundu. Ma, aynı zamanda Kızıldeniz ve Ukrayna konularında Çin’in tutumunu açıkladı.

G20 Dışişleri Bakanlar Toplantısı 21-22 Şubat’ta Brezilya’da gerçekleşti.

Hibya Haber Ajansı