Tunç'un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

Can Atalay konusu

"Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gerekçeli kararı henüz yayınlanmadı. Gerekçeli kararı gördükten sonra yorum yapmak daha doğru olur. Anayasa mahkemesinin yok hükmünde değil de karar verilmesine yer olmadığına dair karar verildiğini öğrendik. Gerekçeli karar yayınlandığında da bunun hangi gerekçeyle verildiğini öğrenmiş olacağız.

Burada anayasamızın 84. maddesi açıktır. Burada milletvekilliğinin düşme nedenleri yazar. Bu düşme sebeplerinden kesin hüküm nedeniyle düşme durumunda anayasanın 85. maddesine göre Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılamaz. Can Atalay’ın milletvekilliği de kesin hüküm nedeniyle düşmüştür. Bu durumda anayasa mahkemesine başvuru yapılmıştır.

Anayasa Mahkemesi'nin henüz daha gerekçeli kararını görmedik ama karar verilmesine yer olmadığına şeklinde değil de burada yetkisizlik nedeniyle ret kararı verilmesi gerekir. Çünkü Anayasanın açık hükmü söz konusu. Karar verilmesine yer olmadığına karar vermenin gerekçesini ancak gerekçeli kararda göreceğiz.

Anayasamızın milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesi açık. 83. maddesinde seçimden önce soruşturulmasına başlanmış olan anayasal düzene ilişkin suçlar "terör suçları" dokunulmazlığın istisnasıdır. Burada da bir yargı süreci gerçekleşmiştir. Gezi olayları nedeniyle başlayan bir ceza soruşturması vardır. Yerel mahkeme, istinaf ve yargıtay bu suçu değerlendirmiştir. Bir kesin hükme ulaşmıştır. Dolayısıyla bu kesin hükümde ortadan kaldırılmış değildir.

Anayasa Mahkemesinin vemiş olduğu ihlal kararıyla ilgili olarak da yargıtayımız anayasanın 83 ve 14 maddelerinn uygulanamaz hale getirilmesi nedeniyle anayasa mahkemesi kararına uyulmaması yönünde karar vermiştir.

Bunun çözümü de yine TBMM'de yapılacak olan yasal ve anayasal değişikliklerdir. Anayasa değişikliği bir uzlaştırma gerektirir. Eğer bu yapılamıyorsa bu sorunun çözümü yine kanunlarımızda yapılacak değişikliklerledir.

8. Yargı Paketi

Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlandı ve kabul edildi. Burada yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılması, yargının hızlandırılması, hak arama yollarının genişletilmesi ve kişisel verilerin korunması ile ilgili önemli düzenlemler var. 

Seçim sonrası da getireceğimiz düzenlemeler var. Özellikle ceza muhakemesi kanununda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik önemli çalışmalar var.

Madendeki göçük soruşturması

Hepimizi derinden üzdü. İşçilerimizin arama kurtarma çalışmaları devam etti. Temennimiz 9 vatandaşımıza bir an önce ulaşmak. Risk nedeniyle aramalara ara verildi. Kimler bu kazaya sebebiyet verdiyse yargı huzurunda hesabını verecektir."

 

 

Hibya Haber Ajansı