Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde, 3 bin kilometrekare çölleşen toprağın ıslah edilmesi ve 600 kilometrekare kavak ağaçları ormanına özel su temininin sağlanması planlanıyor.

Bölgedeki ormancılık ve çayır idaresinden alınan bilgilere göre, Xinjiang’da bu yıl Taklamakan Çölü kenarındaki kumların ıslahı için çaba sarf edilecek ve yıl boyunca 3 bin kilometrekare çölleşen toprak ıslah edilecek.

Çölleşmiş toprakların yüzölçümü 1 milyon 686 bin kilometrekareyi aşan Xinjiang, Çin’de en fazla çöle sahip idari bölge konumundadır. Son yıllarda bölgede “Üç Kuzey Barınak Orman Programı”, tarım arazilerinin ormana dönüştürülmesi ve Tarım Havzası çevresinde çölleşmenin önlenmesi gibi ekolojik projeler sayesinde, kumlu alanların ekolojik ortamı etkili bir şekilde iyileştirildi.

Ayrıca, bölgedeki ormancılık ve çayır idaresinden gelen bilgilere göre, bu yıl Tarım Nehri’nin suları sürekli olarak ormana taşınarak 600 kilometrekare kavak ağaçları ormanına ekolojik su temini gerçekleştirilecek. 2023 yılı verilerine göre, su temini projesi sayesinde kavak ağaçları ormanında ağaçların ortalama yüksekliği 0.42 metre arttı, yeraltı su seviyesi 0.18 metre artarak 0.64 metreye yükseldi. Toplam bitki örtüsü ise yüzde 3.75 artışla yüzde 43.21’e ulaştı.

Hibya Haber Ajansı