Araştırmacılar, petrol ve gaz şirketlerinin boru hatlarını çürümeye terk etmesine izin verilmesi nedeniyle zehirli kimyasalların kirlilik riski oluşturduğunu söylüyor

Bilim insanları, Kuzey Denizi'nde çürümeye bırakılan petrol ve gaz boru hatlarının, Rus sığınmacı Alexander Litvinenko'nun zehirlenmesindeki rolüyle ünlenen cıva, radyoaktif kurşun ve polonyum-210 gibi büyük miktarda zehirin açığa çıkabileceği konusunda uyarıyorlar.

Son derece zehirli bir element olan cıva, doğal olarak petrol ve gazda bulunuyor. Boru hatlarının iç kısmına yapışıp zamanla birikerek boru hattı korozyona uğradığında denize salınıyor.

Metalin en toksik formu olan metilcıvanın bir kısmı boru hatları tarafından salınır. Cıva konusundaki Uluslararası Minamata Sözleşmesi'nde, civanın yunuslarda, balinalarda ve foklarda yüksek seviyelerde "üreme başarısızlığına, davranış değişikliklerine ve hatta ölüme" yol açabileceğini belirtmekte. Deniz kuşları ve ton balığı ve kılıç balığı gibi büyük yırtıcı balıklar da özellikle savunmasız oldukları belirtiliyor.

Hibya Haber Ajansı