İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı’na bağlı İBB Miras, Sümbülefendi Mahallesi’ndeki Belgradkapı Kara Surları’nın 30 yıl aradan sonra en kapsamlı restorasyonu gerçekleştirildikten sonra açılış töreni düzenlendi.

Açılış töreninden vatandaşlara hitap eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu,“Biz bilimsel, daha teknik ve liyakati öne koyan, aklı, bilimi, tekniği asla yanından rehber olarak ayırmayan İBB Miras’ı kurduk. İBB Miras, İstanbul'un kültür mirasına bilgiyle, sevgiyle, özenle sahip çıkan, belki de tarihinde çok özel bir başlangıç yapan değerli bir organizasyon. İçinde mimar var, içinde mühendis var, sanat tarihçisi var, arkeolog var, restoratör var, restorasyon ustası var, restorasyon işçisi, emekçisi var. İBB Miras’ta, baştan sona esas olan uzmanlık var, tecrübe var, liyakat var. İşte İBB Miras, bu yönüyle çok özel bir kurum.”dedi.

“İstanbul, belediyecilik tarihinin, iddiayla söylüyorum, en verimli dönemini yaşıyor” diyen İmamoğlu, “Tarihi yapılardan restorasyonuna, metro yapımına kadar, şehre kazandırılan yeşil alanlardan sosyal desteklere, altyapı yatırımlarından kültür ve spor yatırımlarına kadar, her alanda İstanbul hiç bu kadar icraatçı bir dönem yaşamadı. Ben, her türlü yarışa varım. Zaten bu arkadaşların yaklaşık 20 yılı ile de yarışır durumdayım. 5 yıl eşittir, 20 yıl, 25 yıl” şeklinde konuştu.

“İstanbul'a gelen her turist, burayı görmek için can atacak”

İmamoğlu, “İstanbul'a Gelen Her Turist, Burayı Görmek İçin Can Atacak” diyerek, “Eylül 2022’de, kara surlarının ilk etabı olan Mevlanakapı Ziyaretçi Merkezi'ni açmıştık. Şimdi de Belgrad Kapı ile kara surları rotasına çok güzel bir durak daha ekliyoruz. Başta Fatih ilçemiz olmak üzere, Zeytinburnu'na ve diğer ilçelerimize, hatta dünya ölçeğinde konserlere, söyleşilere, atölyelere ev sahipliği yapacak. Kesintisiz bir yürüme rotası olacak aynı zamanda. Bölgeye ve İstanbul'a, tahminimizin çok üzerinde değer katacak. Yeni etabıyla ve önümüzdeki günlerde de devam edeceğimiz diğer etaplarla birlikte, kara surları, İstanbul'un, hatta dünyanın en güzel kültür-yaşam alanlarından birisi olacaktır” açıklamasını yaptı.

 “16 milyon İstanbullunun işaret ettiği yolda yürümeye devam edeceğiz”

 İmamoğlu açıklamasında “O yol ne biliyor musunuz? O yol hizmet yolu, yatırım yolu, icraat yolu. İnanın o yolda şu var. Allah biliyor, yani arada sırada böyle espri yapacağız. Yapacak bir şey yok. Ama ben yüzümü, bir tek size dönüyorum, 16 milyon insana. Farkındaysanız öyle öyle relaks, öyle güzel, öyle rahat bir durumdayım ki… Şurada gelirken 20-25 tane çocuk, gelip gelip sarıldılar. Yanlış anlamayın; yanınıza hiç gelmek istemedim. Orada kalmak istedim. Öyle bir sevgi ki. Diyorum ki; bu 4,5,6,7, 8, 9, 10 yaşındaki çocuklarımızın o sevgisini hak etmek, dünyanın en büyük ödülü. Allah, herkese bunu nasip etsin. Ben, bu sevgiyi yaşamanın onurunu yaşıyorum. Onların o sevgisi karşısında eriyorum ve diyorum ki; ‘Allah'ım, beni bu şehrin çocuklarına mahcup etme, yeter.’ Bu kadar net” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı