Geçen Cuma günü piyasalarda neler oldu?

Makro veri cephesinde ABD’de veri gündemi sakin seyrederken, Euro Bölgesi’nde tüketici beklenti anketi takip edildi. Euro Bölgesi’nde 1 yıllık enflasyon beklentisi Ocak ayında %3,3 seviyesinde gerçekleşirken, bir önceki ayın verisinde beklenti %3,2 seviyesindeydi. 3 yıllık enflasyon beklentisi ise Ocak ayında bir önceki aya paralel %2,5 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomik büyümeye yönelik beklenti ise Ocak ayında 20 baz puanlık iyileşme ile %-1,3’ten %-1,1’e geriledi. Büyüme verisine paralel bir iyileşme de işsizlik oranlarında bekleniyor. Ankete göre 12 ay sonraki işsizlik oranı beklentisi %11,2’den %10,9’a geriledi.

Haftanın son işlem gününde iki gelişmiş ülke merkez bankası FED ve AMB’in üyelerinin açıklamaları yakından takip edildi. Avrupa Merkez Bankası tarafında Schnabel ve Stournaras; FED tarafında ise Jefferson ve Harker’ın açıklamaları dikkat çekti. AMB Yetkilisi Schnabel, son dönemde enflasyon görülen gerilemeye ilişkin olarak dezenflasyon sürecinin en önemli kısmında olduklarını belirtirken, dirençli iş gücü ve işgücü açığının devam etmesinin parasal aktarımı zayıflattığını ifade etti. Bir diğer AMB yetkilisi Stournaras ise, ilk faiz indirimini Haziran ayında beklediğini ancak enflasyonda istenilen düzeyde gerileme görüldüğü takdirde Banka’nın Nisan ayında faiz indirimi gerçekleştirebileceğini söyledi. Ayrıca Stournaras, Euro Bölgesi’nde bu yıl %0,8 büyümenin gerçekleşmesini beklemediğini ifade etti. FED trafında ise Jefferson, enflasyon konusunda ihtiyatlı davranmaya devam ettiğini ve hedeflenen değere ulaşılacağına yönelik sinyallerin alınması halinde sıkılaştırmadan geri dönülebileceğini söyledi. Bir diğer FED yetkilisi Harker ise, bu yıl içinde faiz oranlarında bi düşüş görüleceğini inandığını söylerken, faiz indirimine yönelik olarak zamanlamanın çok daha önemli olacağına dikkat çekti.

ABD tahvilleri cephesinde, 2 yıllık tahvil faizi %4,68 ve 10 yıllık tahvil faizi %4,24 seviyesinde azalış gösterirken, VIX endeksi ise 13,75 seviyesine geriledi.

ABD piyasaları geçtiğimiz haftanın son işlem gününde karışık seyretti. S&P 500 endeksi %0,03 artışla 5.088,80 ve Dow Jones endeksi ise %0,16 artışla 39.131,53 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, Nasdaq endeksi %0,28 azalışla 15.996,82 seviyesinden kapandı. Geçtiğimiz hafta genelinde ise ABD’nin major endekslerinde en yüksek getiri %1,17 ile S&P 500 elde ederken, Dow Jones ve Nasdaq ise sırasıyla %0,92 ve %0,57 artış göstermiş oldu.

Avrupa piyasalarında ise alıcılı kapanışlar takip edildi. FTSE 100 endeksi %0,28 artışla 7.706,28 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, CAC 40 endeks, %0,70 artışla 7.966,68 ve DAX endeks %0,28 artışla 17.419,33 seviyesinden gerçekleşti. Avrupa piyasalarına haftalık bazda baktığımızda ise CAC 40 endeksi %2,56 ile en yüksek getiriyi elde ederken, DAX endeksi %1,76 artışla; FTSE 100 endeksi ise %0,07 azalış gösterdi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarında makro veri cephesinde bu sabah Japonya’da Ocak ayı Hizmet ÜFE verisi takip edildi. Ocak ayı Hizmet ÜFE verisi için piyasa beklentisi %2,4 seviyesinde yer alırken, %2,1 seviyesinde açıklandı. Aralık ayında ise Hizmet ÜFE verisi %2,4 seviyesinde gerçekleşmişti. Sabahın ilk fiyatlamalarına baktığımızda ise, Asya piyasalarında satıcılı bir seyir izleniyor. Kospi endeksinde %0,77, Nifty 50 endeksinde %0,17 ve Shanghai endeksinde %0,58 satıcılı seyir takip edilirken, Nikkei 225 endeksinde %0,51 yükselişler takip ediliyor. Nikkei endeksi, bugünkü yükselişiyle birlikte yeni rekor açılış kaydetti.

ABD vadelilerinde de satıcılı bir seyir izleniyor.

Bugün Avrupa Merkez Bankası yetkilisi Vujcic ve Stournaras’ın konuşmaları; ABD’de Ocak ayına yönelik yeni konut satışları ve Şubat ayına yönelik Dallas Fed imalat aktivite endeksi verileri takip edilecek. Aralık’ta aylık bazda %8 olarak gerçekleşen konut satışları verisinin Ocak’ta %3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Diğer yandan hatırlanacağı üzere, Dallas Fed imalat aktivite endeksi Ocak’ta -27,4 olarak gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Conference Board Tüketici Güveni, Dayanıklı Mal Siparişleri ve FED üyesi Barr’ın konuşması; Japonya’da ise Ocak ayı TÜFE verisi takip edilecek. Conference Board Tüketici Güveni’nin Şubat ayında bir önceki aya paralel 114,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Dayanıklı Mal Siparişleri tarafında ise Ocak ayında %4,5’lik azalış beklenirken, çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisinin %0,3 artış göstermesi tahmin ediliyor. Japonya’da Ocak ayı TÜFE verisinin Ocak ayında bir önceki ay ki seviyesi olan %2,6’dan %1,9’a gerilemesi; Gıda Dışı TÜFE verisinin ise %2,3’ten %1,9’a gerilemesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı