Yurtdışında Endeksler bu hafta piyasanın yeni Lideri Nvidia sayesinde Tüm zamanların rekorlarını kırdı. Şirket, yatırımcıların yapay zekayla ilgili her şeye olan iştahını artıran akıllara durgunluk veren sonuçları açıkladı. Sonuç olarak teknoloji sektörü yukarıya doğru çekilerek borsanın geri kalanını da yukarı çekti. Peki yapay zeka histerisi tüm hızıyla devam ederken makroekonomik  veriler kimin umurundaydı? Özellikle de genel olarak bakıldığında, son kazanç raporları yalnızca yatırımcıların mevcut duruşlarını doğrulamaya yaradı.  Amerika Birleşik Devletleri'nde imalat ve hizmet faaliyeti endeksleri, genişleme ile durgunluk arasındaki sınır olan 50'nin üzerinde kalmaya devam ediyor. Haftalık işsizlik başvuruları istikrarlı ve mevcut konut satışları beklentilerin üzerinde. Fed yazdan önce faiz oranlarını düşürecek kadar nazik olsaydı her şey iyi olurdu. Bu arada 10 yıllık getiri %4,30 civarında dengeleniyor ve ilk destek %4,07 seviyesinde. Bu hafta "makro" gündem oldukça zayıftı. Avrupa PMI göstergeleri, özellikle Alman endüstrisi için hala zayıftı. ABD'de haftalık stokların üst üste dördüncü kez artması ve finansörlerin risk iştahı arasında kalan petrol piyasalarında bekle-gör tutumu açıkça görülüyor. Bu iştah, hisse senedi piyasalarında art arda rekor seviyelere ulaşılmasıyla daha da arttı. Bu ortamda Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları küresel petrol arzını kesintiye uğratmadan devam etti. Avrupa Brent'i 81,40 usd’de seyrederken, ABD WTI varil başına 77 usd Dolar'da. Avrupa'da kış mevsiminin daha da sertleşmesine rağmen doğalgaz fiyatları 22 eur/mwh’ye kadar düşmeye devam ediyor.

Bitcoin, son iki haftada %22'nin üzerinde yükselişin ardından geçen hafta %2,5 düşerek 51.000 usd seviyesinin altına geriledi. BTC fiyatındaki bu düşüşe rağmen, 11 Ocak'ta Amerika Birleşik Devletleri'nde pazarlanan on Bitcoin Spot ETF'si, toplanan fonlardaki yatırım 38 milyar doları aştı. Bu arada Ether %1,8 oranında yükselişle pazar liderliğini fırtına gibi ele geçiriyor ve hatta hafta ortasında kısa süreliğine 3.000 doların üzerine çıkma lüksüne bile sahip oldu. Son olarak, Nvidia'nın olağanüstü sonuçları ve yapay zekayı (AI) çevreleyen coşku dalgasının ardından, kripto para birimleri (blockchain ve yapay zekayı harmanlamayı planlayan) genel coşkudan faydalandı. Geçen hafta kripto- IA'larda patlama yaşandı; Fetch.ai (FET) %40, Ocean Protokolü (OCEAN) %15 ve Render (RNDR) %34 arttı. SingularityNET (AGIX) ise aynı dönemde %78  oranında patlama yaşadı. Geçen hafta borsalarda gözler yapay zeka üzerindeyken, bu hafta makroekonomik istatistikler yeniden mercek altına giriyor. Bunlar arasın da Avrupa'nın Şubat ayı ön enflasyon verileri ve ABD'nin Ocak ayı PCE enflasyonu da yer alıyor. Piyasa kesinlikle Nvidia'ya daha az odaklanacak olsa da, bu veriler ve diğer veriler; tüketici güveni, dayanıklı mal siparişleri, ABD GSYİH'si verileri  Fed ve ECB'nin gelecek kararları açısından büyük önem taşıyacak.

Yurtiçinde ise; ABD'deki Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan Halkbank’ın, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ndeki duruşması, 28 Şubat Çarşamba günü Manhattan’da yapılacak. Ocak ayı dış ticaret verileri son çeyrek büyüme verileri Şubat ayı PMI verilerini takip edeceğiz. Borsa İstanbul'da Yükseliş rallisi devam ediyor. Önceki haftalardaki güçlü yükselişe kıyasla daha sınırlı hareketler görmemize rağmen endeks 8. haftayı da pozitif tamamladı. Bu hafta 9400 direncinin kırılabilmesi yükselişi dolar bazlı 312 dolar seviyesine yani 9700’ye taşıyabilir. Endeks'te 9173 seviyesini ise haftalık bazda ilk önemli destek noktası olarak verebiliriz Bu seviyenin kırılması durumunda ise ilk etapta 8.917'ye kadar bir geri çekilme beklenebilir.

Manşette öne çıkanlar

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Barbados, Cebelitarık, Uganda ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni gri listeden çıkarırken, Türkiye'nin kriterleri büyük ölçüde tamamladığını belirtti; Ancak listede tutmaya devam etti.

ABD hükümeti, Ukrayna işgali ve Rus muhalif lider Alexei Navalny’nin ölümü nedeniyle Rusya’ya mali ve askeri kurumları içeren 500’den fazla yeni yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Mogan Enerji Yatırım Holding AŞ'nin halka arzında 28-29 Şubat ve 1 Mart tarihlerinde üç gün süreyle talep toplanacak.

Merkezi Kayıt Kuruluşu(MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısında yeni halka arzların başlamasıylaüst üste ikinci haftada da artış yaşandı ve yeniden 8 milyon sınırına geldi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bazı yetkililerin bankalar arası piyasanın nihai olarak canlanmasına kapı açacağını umduğu yeni bir parasal çerçeve üzerinde anlaşmaya yakın olduğu öne sürüldü.

ECB Yönetim Konseyi üyesi Gabriel Makhlouf'a göre, Avrupa Merkez Bankası faiz oranını düşürme kararında acele etmemeli, ancak ücretlerin çok hızlı artabileceğine dair risklere karşı "çok dikkatli" olmalı.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan "Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmamasına karar verildi" şeklindeki iddiaları yalanladı.

ISGYO-İş GYO 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 3.131.266.812 TL (Önceki 8.600.904.852 TL )

AKMGY-Akmerkez GYO 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 496.547.351 TL (Önceki - 159.353.321 TL )

MEGMT-Mega Metal 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 300.121.994 TL (Önceki 81.690.973 TL )

Kaynak: A1 Capital

Hibya Haber Ajansı