Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’nin gerçekleri çarpıtan raporuna tepki gösterdi.

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi tarafından yayınlanan bir raporda, Çin'in Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) katılım taahhütlerini yerine getirme konusundaki başarıları inkar edilerek, Çin'in ekonomik ve ticari sistemi ile politikalarının küresel ticarete büyük tehdit oluşturduğu iddia edildi.

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ABD, Çin'in DTÖ’ne katılım taahhütlerini yerine getirme konusundaki büyük başarılarını görmezden geliyor, Çin'in sosyalist piyasa ekonomisi inşası ile reform ve dışa açılma konusundaki olağanüstü başarılarını çarpıtıyor. Çin'in çok taraflı ticaret sistemine ve küresel ekonomik kalkınmaya yaptığı önemli katkıları inkâr ediyor ve Çin'in meşru ticaret tedbirlerini ‘ekonomik zorlama’ olarak nitelendirerek, doğruyla yanlışı karıştırıyor. Çin, ABD’nin tek taraflılığı ve zorbalığını yansıtan bu girişimlere kesinlikle karşı çıkıyor.

Çin, DTÖ’nün en büyük gelişmekte olan üyesi olarak, daima çok taraflı ticaret sistemini destekliyor, gerçek anlamda çok taraflılığı yerine getiriyor, DTÖ’ne katılım taahhütlerini etkili bir şekilde uyguluyor, kendi koşullarına dayanarak sosyalist piyasa ekonomik sistemini ve hukuk sistemini geliştirmeyi sürdürüyor, üst düzey kurumsal açılımı genişletiyor. DTÖ reformuna tam ve derinlemesine katılan Çin, diğer gelişmekte olan üyelerin, özellikle en az gelişmiş ülkelerin çok taraflı ticaret sistemine entegre olmalarına aktif bir şekilde yardım ediyor.

Geride bıraktığımız yılda Çin, Balıkçılık Sübvansiyonları Anlaşması’nın onayını tamamlayan ilk gelişmekte olan büyük ülke oldu, Yatırımı Kolaylaştırma Anlaşması’na ilişkin metin müzakerelerinin tamamlanmasına öncülük etti, DTÖ'nün küresel dijital ticaret kurallarına ilişkin müzakerelerin bir kısmının tamamlanmasına hız verdi. Çin’in söz konusu alanlardaki olumlu ve yapıcı rolü diğer taraflardan büyük takdir topladı. Çin’in DTÖ ve küresel ekonomik ve ticari kalkınmaya yaptığı katkılar herkes için açıktır.

ABD, son yıllarda “önce ABD” ilkesi doğrultusunda DTÖ’nün kurallarına aykırı şekilde tek taraflı ticari baskı politikaları uyguluyor, ayrımcı endüstriyel politikalarla küresel endüstri ve tedarik zincirlerini bozuyor, uluslararası ticaret düzenine olumsuz etkiler getirirken DTÖ üyelerinin ortak çıkarlarını zarar veriyor. Çin ve DTÖ’ye üye diğer ülkeler, ABD’nin girişimlerinden duydukları kaygıyı birçok kez ifade etti.

DTÖ Anlaşmazlıkların Halli Organı’nın ABD'nin ilgili önlemlerinin DTÖ kurallarını ihlal ettiğine karar verdiğinde, ABD yalnızca DTÖ kararını reddetmekle kalmıyor, aynı zamanda DTÖ'nün temyiz organını felç ederek çok taraflı ticaret sistemine ciddi zarar veriyor. ABD’nin kendi davranışlarını değerlendirip düzeltmek yerine başkalarını karalaması ve kendi ihlallerine bahane bulması son derece sorumsuzca bir eylem.”

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasında “Çin, ABD’yi derhal yanlış söz ve eylemlerden geri adım atmaya, DTÖ’nün kurallarına uyup verdiği taahhütleri yerine getirmeye, Çin ve diğer DTÖ üyeleriyle birlikte çekirdeğinde DTÖ olan ve kurallara dayanan çok taraflı ticaret sistemini korumaya, küresel sorunlar ve meydan okumalarla başa çıkmak için üzerine düşen rolü oynamaya çağırıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Hibya Haber Ajansı