Sızdırılan belgeler Estonya Haber Ajansı Delfi tarafından ele geçirildi. İçerikler, bakanlığa yaklaşık 1,1 milyar euro'luk bir vatanseverlik propagandası yapma bütçesi verildiğini ortaya koyuyor. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bizzat bu fonlardan finanse edilen bazı projelerin tasarımında yer aldığı da görülüyor.

Bir grup Avrupa medyası, Rusya başkanlık yönetiminin iç politika departmanından sızdırılan verileri incelemek için işbirliği yaptı. Belgede odak alanlarının "Cumhurbaşkanlığı Seçimi", "Bilgi ve İdeolojik Savaş" ve "Yeni Bölgeler" olduğu belirtilerek, kaynakların Rusya'da, Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde ve uluslararası alanda propaganda kampanyaları yürütmek amacıyla bilinçli olarak kullanıldığı belirtiliyor.

Rakamlar, Kremlin'in vatanseverlik değerleri olarak yorumladığı değerleri güçlendirmeyi amaçlayan filmlerin, TV dizilerinin, video oyunlarının ve telefon uygulamalarının yapımında 630 milyon avroya eşdeğer bir paranın kullanıldığını gösteriyor.

On milyonlarca dolar da içerik üretimine ve Ukraynalı gençliği sosyal medyada izlemeye gidiyor. Bu miktar, işgal altındaki bölgede eğitim ve gençlik kültürünü denetlemek üzere kurulan bir merkeze yönlendiriliyor.

Belgede ayrıca, paranın açıkça Ukrayna'daki işgal altındaki topraklardan çocukların başka yere yerleştirilmesi için verildiği belirtiliyor; bu da Rusya'nın zorla yer değiştirme ve çocuk haklarını ihlal etmekten suçlu olduğunun bir başka kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Ukrayna başka cephelerde de hedef alınıyor. Belgelere göre savaş alanında Ukrayna medyasına karşı koymak için 13 milyon avro ayrıldı. Ukrayna topraklarında yeni haber ajansları kurularak Ukrayna medyasına karşı propaganda savaşı hedefleniyor. Ayrıca Rusya, işgal altındaki bölgelerde Ukrayna uydu antenlerini Rus antenleriyle değiştirmeye çalışıyor.


430 milyon euro'luk dikkat çekici meblağ, Mart ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'propaganda nüfuzuna' ayrıldı. Para, mevcut rejime ve Rusya için tek geçerli seçenek olarak Putin'e verilen halk desteğini güçlendirmek için kullanılıyor.

Araştırmada İsveç'ın Expressen gazetesi, Almanya'dan Der Spiegel ve ZDF ile Rusça,İngilizce yayın yapan bağımsız web sitesi Meduza'da yer aldı.

Hibya Haber Ajansı