Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ABD'nin Muscatine Ortaokulu'ndan öğrencilerin Çin ziyaretiyle ilgili gönderdikleri mesaja yanıt vererek, okulun tüm öğretmen ve öğrencilerinin Fener Bayramı'nı kutladı. Xi, daha fazla Amerikalı gencin Çin'e gelerek değişim ve eğitim programlarına katılmasını umduğunu ifade etti. Muscatine Ortaokulu, 26 Şubat'ta Çin Medya Grubu (CMG) aracılığıyla Xi Jinping'e teşekkürlerini iletirken, Çin-ABD gençlik değişimlerine daha fazla katkıda bulunma arzularını dile getirdi.

Muscatine Ortaokulu’ndan öğrencilerin Çin ziyareti, Sarah Landy haınımın önemli desteğiyle gerçekleşti. Landy, 1985 yılında Xi Jinping'in Iowa eyaletine yaptığı ziyareti ve o günden bu yana iki ülke arasındaki dostluğun nasıl genç nesillere aktarıldığını anlattı. Landy, Çinli ve Amerikalı gençlerin "sivil elçiler" olarak iki ülke halkı arasında daha iyi bir anlayış sağlamalarını beklediğini ve CMG'nin kültürel değişim sürecinde "haberci" olarak önemli bir rol oynadığını belirtti.

Muscatine Oortaokulu Müdürü Jennifer Friedley, öğrencilerle birlikte yaptıkları Çin ziyaretini kariyerinin en parlak deneyimi olarak nitelendirdi. Friedley, Çin halkının misafirperverliğinden ve Çin kültürünün zenginliğinden derinden etkilendiğini söyledi. Ayrıca, Çinli gençlerin Muscatine şehrini ziyaret edip iki ülke gençleri arasındaki değişimlerin hızlanmasına katkıda bulunmaya devam etmesini ümit ettiklerini ifade etti.

Bu ziyaret, Muscatine Okulu öğrencilerine yeni perspektifler kazandırdı ve onları dostça, açık ve müreffeh bir Çin ile tanıştırdı. Öğrencilerden Vanessa, üç yıldır Çince öğrenmiş olmasına rağmen, Çin'e bizzat gitmenin çok farklı bir deneyim olduğunu belirtti ve gelecekte daha fazla Çinli ve Amerikalı öğrencinin karşılıklı ziyaretleriyle birbirlerini daha iyi tanıyacaklarına olan inancını ifade etti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kasım 2023'te gerçekleştirdiği ABD ziyareti sırasında, 5 yıl içinde 50 bin Amerikalı genci değişim ve eğitim programı kapsamında  Çin'e davet etme planını açıkladı. Iowa eyaletinden Çin dostu Sarah Landy, Xi Jinping'e yazdığı mektupta Muscatine Ortaokulu'nun da bu plana katılma umudunu ifade etti. Xi’nin desteğiyle, 24-30 Ocak 2024 tarihleri arasında, Muscatine Ortaokulu'ndan 20'den fazla öğrenci, proje kapsamında ilk grup Amerikalı ortaokul öğrencisi olarak Beijing, Hebei ve Shanghai'yı ziyaret etti. Nisan ayında, Muscatine Ortaokulu'ndan ikinci öğrenci grubu daha Çin'i ziyaret edecek.

Hibya Haber Ajansı