ARSAN… Şirketin % 27,50 oranında iştiraki olan Akedaş Elektrik Perakende Satış A.Ş.'nin 27.02.2024 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında alınan karar gereğince 2022 yılı dönem karından kar dağıtımı yapılmasına karar verilmiştir. Şirkete ödenecek kar payı tutarı 120.528.554,66 TL'dir.

AVPGY… Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Süleyman Çetinsaya'nın 27.02.2024 tarihinde katıldığı Bloomberg HT Piyasa Hattı programında yaptığı açıklamalara ilişkin bülten internet sitesinin Medya Merkezi-Kurumsal Haberler başlığı altında verilmiştir.

GLRYH… Şirketin 27.02.2024 tarihli yönetim kurulu toplantısında, Şirket bağlı ortaklıklarından, İCG Finansal Danışmanlık AŞ.nin, toplam 117.000.000.-TL tutarlı sermayesinin %20'sine tekabül eden, her biri 1.-TL nominal değerli 23.400.000 adet (E) Grubu payların, Alnus Yatırım Menkul Değerler AŞ tarafından hazırlanan değerleme raporuyla tespit edilen 712.198.993.-TL toplam Şirket değeri esas alınarak, 142.439.798,60 TL bedelle Şirket tarafından Sn. Murat GÜLER'e satılmasına karar verilmiştir.

GSDHO… Şirketin %100 sermaye payıyla Hollanda'da kurulu bağlı ortaklığı GSD Shipping B.V.'nin tüm paylarına sahip olduğu Malta'da kurulu Zeyno Maritime Limited şirketine ait Zeyno isimli kuru yük gemisinin satışına ilişkin 27 Şubat 2024 tarihinde satış sözleşmesi imzalanmıştır.

HUNER… Şirket İtalya'daki %100 bağlı ortaklığı olan AQUILA SRL firmasının, İtalya'nın güneyinde bulunan Sicilya bölgesinde 9MW AC gücündeki güneş enerjisi santrali projesi için dağıtım sistemi operatörüne (E-Distribuzione S.p.A ) yapılan kapasite başvurusu olumlu sonuçlanmıştır. İlgili projenin idari izin başvuruları önümüzdeki günlerde yapılacaktır. İzin sürecinin tamamlanmasına müteakip inşaat aşamasına geçilecektir.

ISATR, ISBTR, ISCTR, ISKUR, TIB… Banka, havale akımlarına dayalı programı çerçevesinde 5 yıl ve 6 yıl nihai vadeli serilerden oluşan, toplamda 140 milyon ABD Doları tutarında finansman sağlamıştır.

ORGE… Şirket, Kocaeli ili Demirciler Organize Sanayi Bölgesi'nde inşa edilecek Metal Oksit Çatı Güneş Enerji Santrali Projesi'nin kurulum işlerine yönelik olarak verdiği 147.900,00 USD + KDV tutarındaki teklifin kabul edildiği ve ihalenin Şirket lehine sonuçlandığı İşveren Metal Oksit Kimya Sanayii A.Ş. tarafından Şirkete bildirilmiştir. İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır.

İşin 90 günde bitirilmesi planlanmaktadır.

Sözleşme görüşmelerinin olumlu ya da olumsuz şekilde tamamlanması sonrasında gerekli açıklamalar yatırımcılarımız ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

PATEK… Şirket Yönetim Kurulu 23.02.2024 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda, TİTRA Teknoloji A.Ş.'nin %51 hissesini, hazırlatılan değerleme raporu kapsamında tespit edilen 478.197.000 TL bedel ile satın almaya ve hisse devir sürecinin başlatılmasına karar vermiş ve buna ilişkin KAP duyurusu 23.02.2024 tarihinde yapılmıştır. Hisse Devrine ilişkin süreç 27.02.2024 tarihinde itibariyle tamamlanmış olup, böylece Pasifik Teknoloji çatısı altında sunulan ürün ve hizmetlere, TİTRA bünyesinde sunulan insansız hava araçları sistemleri, akıllı sağlık sistemleri, akıllı şehirler, yapay zekâ, büyük veri (big data) analizi gibi hizmetler eklenmiştir.

PRKME… Şirketin bağlı ortaklığı Konya Ilgın Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin ("Konya Ilgın") 27 Şubat 2013 tarihli ve 49 yıl süreli elektrik üretim lisansının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun ("EPDK") 27.10.2022 tarih ve 11321-10 sayılı Kurul kararıyla iptaline ilişkin devam eden yargı sürecinde, Konya Ilgın'ın söz konusu EPDK kararının iptaline ilişkin talebinin reddine dair Ankara 21. İdare Mahkemesi kararının kaldırılması ve EPDK'nın 27.10.2022 tarih ve 11321-10 sayılı kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talepleriyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf başvurusunda bulunulduğu daha önce kamuya açıklanmıştı.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 8. İdari Dava Dairesi'nce, Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından verilmiş olan kararın ve dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından, Konya Ilgın'ın yürütmenin durdurulması isteminin kesin olarak reddine karar verilmiştir. Davanın esasına ilişkin yargı süreci istinaf başvurusu kapsamında devam etmektedir.

Dava sürecinde yaşanacak önemli gelişmeler hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.

RTALB… 10.04.2023 tarihli özel durum açıklamasında belirtildiği üzere, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ile Şirket arasında 10.04.2023 tarihinde "1.500.000 Adet Nükleik Asit Ekstraksiyon Kiti ve 8 Adet Nükleik Asit Ekstraksiyon Otomatize Sistemi" siparişine ilişkin BSUS9J1AM3/2023-5105018 sayılı sözleşme imzalanmıştır. Bununla birlikte RTA Nükleik Asit Ekstraksiyon Kiti ve 8 adet exktraksiyon cihazı teknik olarak valide edilemediğinden sebeple komisyonca muayenesi yapılamayacağı için teknik açıdan uygunluk verilemediği ve söz konusu ürünler için yapılacak işlemlerin bu doğrultuda yürütülmesi gerekliliğinden, Şirket ile DMO arasında imzalanan işbu sözleşme kapsamında ürüne ait ilgili şartname kapsamında sözleşme konusu malzemenin muayenesinin ihtiyaç sahibi kuruluşça yapılamaması nedeniyle, bahse konu sözleşme DMO'dan gelen talep üzerine karşılıklı olarak sonlandırılmıştır.

ULUSE… Şirketin 21/02/2024 tarih ve 2024/1 sayılı yönetim kurulu kararı ile, Şirketin işletme sermayesi ihtiyaçlarının finanse edilmesi amacıyla, Şirket ile aynı grup içerisinde yer alan ve aynı ana şirketin diğer bir iştiraki olan Macaristan'da mukim Eaton Enterprises (Hungary) Kft ünvanlı grup şirketinden 27/02/2024 tarihinde 9,000,000 USD tutarında 2 Mart 2027 vadeli kredi kullanmasına karar verilmiş olup, Kurumsal Yönetim Tebliği (II-17.1) ("Tebliğ") m. 9 kapsamında ilişkili taraf işlemi teşkil eden bu kredi işlemi tutarının maliyeti açısından her ne kadar anılan maddedeki %5'lik oranı aşmayacağı öngörülmekteyse de, krediye ilişkin emsale uygun faiz oranının belirlenme yöntemleri ile işlemin piyasa koşulları karşısındaki durumunun değerlendirilmesi için işlem öncesinde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen bir kuruluştan değerleme raporu temin edilmesine karar verilmiştir.

Şirketin müteakip 27/02/2024 tarih ve 2024/2 sayılı yönetim kurulu kararı ile ilgili kredi işlemi öncesinde, Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş. tarafından hazırlanan 27/02/2024 tarihli değerleme raporu incelenmiş olup, söz konusu ilişkili taraf işleminin gerçekleştirilmesine ve söz konusu rapora uygun olarak işlemde uygulanacak faiz oranının % 9,50 olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

Raporda kullanılan varsayımlar ile sonuçları içerir özet aşağıda pay sahiplerimizin dikkatine sunulmaktadır.

"Ulusoy Elektrik'in, kredi temin işlemine ilişkin dış emsallerin belirlenmesi için uygulanabilecek yöntemlerle ilgili olarak halihazırda yapılan herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, piyasadaki faiz oranları, pazardaki çok sayıda oyuncu tarafından liberal bir ortamda belirlendiği ve kontrol altında olmadığı için ilişkili taraflarla yapılan ödünç para/kredi işlemlerinde uygulanan faiz oranları için basit ve güvenilir ölçütler oluşturabilir. Çeyrekler arası aralık (interquartile range) yöntemi, mevcut bir bilgi serisi ile emsal fiyat aralığı tespiti için kullanılabilecek en güvenilir yollardan biridir.

Bu doğrultuda, bankalarca serbestçe belirlenerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na bildirilen son 4 aylık USD cinsinden kredilere uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarının (haftalık) çeyrekler arası aralık (interquartile range) yöntemi ile değerlendirilmesi neticesinde aşağıdaki emsal fiyat aralığına ulaşılmıştır.

Alt Çeyrek %8,82

Medyan %9,28

Üst Çeyrek %9,67

Bu açıklamalar kapsamında, Ulusoy Elektrik'in grup şirketinden temin edeceği USD cinsinden krediye ilişkin olarak uygulanacak faiz oranı, %8,82 - %9,67 emsal fiyat aralığında olduğu ve piyasa koşullarında kayda değer bir değişim yaşanmadığı müddetçe transfer fiyatlandırması uygulamaları açısından emsale uygun olarak değerlendirilecektir.''

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı