Dün piyasalarda neler oldu

Dün ABD’de makro veri gündemi yoğun seyretti. Conference Board Tüketici Güveni Şubat ayında beklentilerin altında 106,7 seviyesinde gerçekleşirken, bir önceki ayın verisi de 114,8’den 110,9’a aşağı yönlü revize edildi. Açıklanan veri sonrasında Conference Board Başekonomisti Peterson yapmış olduğu açıklamada, tüketicilerin son dönemdeki iş gücü piyasasının durumu ve siyasi ortamda yaşanan gelişmelerden endişe duyduğunu aktardı. Richmond FED İmalat Endeki Şubat ayında beklentilerin üzerinde -5 seviyesinde açıklanırken, bir önceki ayın  verisinde revizyona gidilmedi. Dünün öne çıkan verisi olan dayanıklı mal siparişleri verisinde piyasa %5,0 azalış göstermesini beklerken, %6,1 azalışla beklentilerin altında kaldı. Ocak ayında görülen daralma Nisan 2020'den beri en büyük düşüşe işaret ediyor. Bir önceki ayın verisi de %0,0’dan %-0,3’e revize edildi. Çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisi de beklentilerden ayrıştı. Ocak ayında çekirdek dayanıklı mal siparişleri için piyasalar %0,2 artış beklerken, %0,3 azalış gösterdi.

FED yetkilisi Bowman ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in açıklamaları dikkat çekti. FED yetkilisi Bowman, faiz oranlarının bulunduğu seviyenin enflasyondaki düşüşü desteklediğini belirtirken, faiz indirimlerine başlamak için oldukça erken  olduğunu söyledi. Bowman, faiz indirimine gidilebilmesi için uygun yolu değerlendirmek üzere gelen verileri yakından izleyeceğini söyledi. Ayrıca, jeopolitik çatışmaların yayılması, finansal koşulların gevşemesi ve işgücü piyasasındaki sıkılığın devam etmesi de dahil olmak üzere enflasyon baskılarını artırabilecek çeşitli risklerin devam ettiğini vurguladı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Brezilya'nın Sao Paulo kentinde düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı öncesinde küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geçen yıl küresel ekonominin yaşanan politik gelişmelere rağmen dirençli kaldığını belirten Yellen, dünya genelinde enflasyon trendinin aşağı yönlü olduğunu vurguladı. Yellen, son dönemdeABD ekonomisinin yumuşak inişe giden yolunun ise küresel  büyümeyi desteklediğini söylerken, küresel görünümdeki risklerin farkında olduklarını ve ekonomik zorlukları yakından takip  ettiklerini ifade etti.

ABD tahvilleri cephesinde, 2 yıllık tahvil faizi %4,68 seviyesine gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi %4,29 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 13,43 seviyesine geriledi.

ABD piyasalarında endeks bazında ayrışmalar görüldüğü günde alıcılı seyir hakimdi. S&P 500 endeksi %0,17 artışla 5.078,18 seviyesinden, Nasdaq endeksi ise %0,37 artışla 16.035,30 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, Dow Jones endeksi ise %0,25 azalışla 38.972,41 seviyesinden kapandı.

Avrupa piyasalarında ise karışık seyir takip edildi. CAC 40  endeksi %0,23 artışla 7.948,40 seviyesinden ve DAX endeksi %0,76 artışla 17.556,49 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, FTSE 100 endeksi %0,02 hafif azalışla 7.683,02 seviyesinden kapanış gerçekleşti.

Bugün ne bekliyoruz

Sabahın ilk fiyatlamalarına baktığımızda ise, Asya piyasalarında karışık bir seyir izleniyor. Shanghai endeksinde %0,67, Hang Seng endeksinde %0,16 ve Nikkei endeksinde  %0,05 azalışlar takip edilirken, Kospi endeksinde %1,02 ve  Nifty 50 endeksinde %0,05 artışlar takip edildi. Bu gelişmelere ek olarak, Japonya Merkez Bankası yetkilisi Shimizu yapmış olduğu açıklamada %2’lik enflasyon hedefine ulaşılma ihtimalinin yeterince yüksek olmadığını söyledi. Shimizu, enflasyon hedefine ulaşılması durumunda bankanın parasal gevşemesini gözden geçireceğini ifade ederken, ücret eğilimleri ile fiyat verilerinin yakından takip edileceğini vurguladı.

ABD vadelilerinde de yatay negatif bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de PCE Fiyat Endeksi, Perakende Stoklar ve MBA Mortage Başvurularının yanısıra FED Yetkililerinden Bostic, Wililams ve Collins’in konuşmaları takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var

Yarın ABD’de haftalık işgücü istatistikleri, kişisel gelir ve harcamalar, PCE Deflator ve MNI Chicago PMI verisi yakından takip edilecek.

Kaynak: Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı