“İki Toplantı” olarak bilinen Çin Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı mart ayının ilk haftası başkent Beijing’de düzenlenecek. 2013-2023 yıllarında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 56 kez İki Toplantı kapsamındaki oturumlara katıldı ve 400 civarında temsilci ve üyelerle yüz yüze görüştü. Bu görüşmelerde Çin’in kalkınma planları ve geleceği ortaklaşa çizildi.

Her baharda düzenlenen bu önemli toplantılar vesilesiyle Cumhurbaşkanı Xi, “Her şey halk için” ilkesi doğrultusunda halkın refaha kavuşması ve Çin milletinin şahlanması için sürekli gayret gösterdi. 

Yoksulluktan kurtularak refaha kavuşma davası

Yoksulluğun giderilmesi, Xi Jinping’in İki Toplantı kapsamında en çok ilgi gösterdiği konulardan biriydi. Geçen on yılda Cumhurbaşkanı Xi, Çin’in çeşitli yerlerindeki tarımsal sera, tarla, meyve bahçesi ve çiftlikleri ziyaret ederek köylülerin hasat ve gelir durumunu bizzat yerinde gördü.

2020’te İki Toplantı COVID-19 salgını nedeniyle ertelendiğinde, ülke genelinde yoksullukla mücadele çalışmaları ciddi sınamalarla karşı karşıyaydı. O dönemde Cumhurbaşkanı Xi, “Salgının olumsuz etkilerini elden geldiğince gidermeliyiz. Yoksullukla mücadelede kapsamlı zafer kazanmalıyız. Bu partimizin halka ve tarihe verdiği önemli bir taahhüttür.” ifadelerini kullandı.

6 Mart 2022 tarihinde İki Toplantı kapsamında düzenlenen oturuma katılan Cumhurbaşkanı Xi 2021 yılında elde edilen neticeleri gururla açıkladı: “Yoksulluğa karşı savaşta zamanında zafer kazandık, orta halli refah toplumunun inşasını zamanında tamamladık. Birinci yüz yılık kalkınma hedefine ulaştık! ”

Aynı gün Çin’in Sichuan eyaletinden gelen Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı üyesi Yixi Dawa, eskiden “uçurum köyü” olarak bilinen Atulieer köyünün son durumunu kaydeden fotoğraflarını Xi Jinping’e gösterdi. Eskiden köyde on bin metre yüksekliğinde uçuruma yerleştirilen hasır merdivenler yerine sağlam çelik merdivenler kuruldu.

Hasır merdivenden çelik merdivene kadar, günümüzdeki Çin’de sayısız “uçurum köyü” nesiller boyu aşılamayan "yoksulluk dağını" aştı ve müreffeh bir yaşama kavuştu.

Ülke yönetiminde yeni düşünce ve stratejiler

6 Mart 2022’de İki Toplantı kapsamında yapılan oturumda hazır bulunan Cumhurbaşkanı Xi, gıda güvenliğini değerlendirerek şöyle konuştu:

“Çin'i kim besleyecek? Çin ancak kendi gücüne dayanarak kendini beslemelidir!”

“Soframızda yiyecek varsa, içimiz rahattır.”

“Elimizdeki pirinç kâselerini sıkı tutamazsak, başkalarına boyun eğmek zorunda kalırız.”

Genel Sekreter Xi Jinping ayrıca "büyük bir gıda konsepti oluşturma" önerisini ortaya koydu.

2021’de İki Toplantı sırasında İç Moğolistan heyetiyle bir araya gelen Xi Jinping, dağ, su, orman, göl ve çimenlerin sistematik şekilde yönetimine “kum” kelimesini de eklemek gerektiğine işaret etti. Xi’in bu önerisi 2022 Yıllık Hükümet Çalışma Raporu’na dâhil edildi.

2018’deki İki Toplantı esnasında Cumhurbaşkanı Xi, kırsal bölgelerin kalkınmasının endüstri, nitelikli personel, kültür, ekoloji ve organizasyon olmak üzere beş açıdan gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. 

Halkın lideri için önce halk gelir

Halkın yaşamına dair her husus önemlidir. Cumhurbaşkanı Xi, halk ile ilgili meselelerle yakından ilgilendi, sık sık halkın yaşamına dair ayrıntılı sorular sordu ve bu soruları aklında tuttu.

“Mantou” yani buharda pişirilmiş ekmekler, Çin’in kuzeyinde yaşayan halkların günlük gıdasıdır. Çin’in Henan eyaletinde yaşayanlar Mantou yemeyi sever. Geçmişte az gelişmiş ekonomi nedeniyle Mantou tedariki sağlamak için Henan eyaletinde “Mantou Temsilciliği” bile kurulmuştu.

8 Mart 2019’da Xi Jinping Henan heyetiyle bir araya geldiğinde ilk olarak Mantou Temsilciliğinin hala olup olmadığını sordu. Xi’nin bu sorusu herkesi güldürdü. Henanlı temsilciler, “Artık yok” diye cevap verdi. Xi, “Halkın yaşam seviyesinin yükselmesiyle Mantou Temsilciliği’ne artık ihtiyacımız kalmadı” diye konuştu. 

2020 yılındaki bir toplantıda Cumhurbaşkanı Xi kararlılıkla vurguladı: “Ne pahasına olursa olsun COVID-19 salgınında halkın can güvenliğini ve sağlığını korumalıyız!”  

2014’teki İki Toplantı kapsamında düzenlenen bir oturumda konuşan Cumhurbaşkanı Xi, Shaanxi eyaletinde köy yaşamı ile ilgili geçmişini hatırlattı ve şöyle konuştu:  “Ocak 1969’da Shaanxi eyaletinin kuzeyinde yer alan bir köye geldim ve orada köy yaşamına başladım. Yöre halkı bana çok yardım etti, kendi yiyeceklerini sık sık bana getirdiler. O günlerde kim bana bir kâse lahana turşusu verdiyse, bugün hayatımın iyileştiğini hissettirdi. Bu nedenle, şu anda yoksul bölgelerdeki insanları gördüğümde, onları içtenlikle önemsiyorum. Komünistler olarak halkı yürekten düşünmeli, halk için somut çalışmalar yapmalıyız.”

Hibya Haber Ajansı