Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Kurumu (CASC) tarafından yayımlanan son rapora göre, 2024 yılında Çin’in gerçekleştireceği uzay aracı fırlatma sayısının 100’e ulaşması ve rekor kırması bekleniyor. Bu yıl, bir dizi kritik mühendislik görevinin yanı sıra uzay istasyonunun normal operasyon moduna geçişi de planlanıyor. Program dahilinde, iki kargo uzay aracı ve iki mürettebatlı uzay aracının fırlatılması öngörülüyor.

Raporda ayrıca, Ay Keşfi programının dördüncü aşamasının hız kazanacağı ve bu kapsamda, Ay’ın daha önce incelenmemiş Güney Kutbu-Aitken havzasından numune toplamak amacıyla Queqiao-2 veri aktarım uydusu ve Chang’e-6 keşif aracının fırlatılacağı belirtiliyor. Bu görevle söz konusu bölgeden numune toplanması dünyada ilk kez gerçekleştirilecek.

CASC, aynı zamanda “yeni nesil ticari uzaktan algılama uydu sistemi”nin geliştirilmesine de hız verecek. Çin’in ilk ticari uzay fırlatma merkezi olan Hainan Uluslararası Ticari Uzay Fırlatma Merkezi’nden yılın ilk fırlatılışın yapılması bekleniyor. Bunun yanı sıra 300’den fazla uzay aracı uzaya gönderilecek ve bunun sayesinde uydu sisteminin oluşumu hızlandırılacak.

Planlanan 100 fırlatışın içinde, Uzun Yürüyüş-6C ve Uzun Yürüyüş-12 taşıyıcı roketlerinin ilk uçuşları da yer alıyor. Ayrıca, ülkenin ticari uzay fırlatma pazarındaki önemli bir unsuru olması beklenen Uzun Yürüyüş-8’in yeni modelinin de bu yıl içinde fırlatılması planlanıyor.

Çin Uzay İstasyonu’nun normal operasyon moduna geçmesiyle birlikte, Uzun Yürüyüş-2F taşıyıcı roketi, nisan ve ekim aylarında olmak üzere iki fırlatma gerçekleştirerek sırasıyla Shenzhou-18 ve Shenzhou-19 mürettebatlı uzay araçlarını uzay istasyonuna taşıyacak.

Hibya Haber Ajansı