Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio ile bir araya geldi.

Xi, görüşmede, uzun yıllara dayanan dostluk geçmişi olan Çin ile Sierra Leone'nin karşılıklı olarak birbirini desteklediğini, ekonomik ve toplumsal gelişimde etkili ve verimli iş birliği yaptığını kaydetti. Dünya barışı ve gelişimi gündemlerinde sıkı bir koordinasyon içinde olan iki ülkenin, Ebola ve COVID-19 ile mücadelede birlikte zorlukların üstesinden geldiğini belirten Xi, iki ülkenin ilişkilerini, Çin ile Afrika arasındaki dayanışma ve iş birliğinin bir örneği olarak nitelendirdi. Xi, Sierra Leone ile birlikte yüksek düzeyde karşılıklı siyasi güveni artırma, pragmatik ve karşılıklı yarar sağlayan iş birliğini geliştirme, uluslararası ve bölgesel meselelerde koordinasyonu güçlendirme ve ikili ilişkileri daha ileriye taşıma konusunda hazır olduklarını ifade etti.

Xi, Çin'in, Sierra Leone halkının kendi koşullarına uygun gelişme yolunu kararlılıkla desteklediğini, tarım, altyapı ve insan kaynakları alanlarındaki gelişmelerine yardımcı olmak istediklerini belirtti. Ayrıca, Çin firmalarının Sierra Leone'ye gidip yatırım yapmalarını teşvik ettiklerini söyledi. Xi, iki tarafın BM Güvenlik Konseyi kapsamında iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini, Sierra Leone'nin Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi'ne aktif katılımı ile Çin ile birlikte insanlık kader birliği inşasını hızlandırmasını beklediklerini dile getirdi.

Xi, Afrika ülkeleriyle dayanışma ve iş birliğini Çin'in dış politikasının temel taşı olarak gördüklerini hatırlattı. Afrika'nın sanayileşme sürecini ve tarımsal modernleşme planlarını destekleyeceklerini belirten Xi, Çin-Afrika Yetenek Yetiştirme ve İşbirliği Planı'nın Afrika Birliği'nin Gündem 2063 ve Afrikalı ülkelerin gelişme stratejileri ile uyumlu olacağını ifade etti. Xi, Çin'in, Sierra Leone dahil Afrikalı dostlarıyla bu yılki Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nu başarılı bir şekilde organize ederek Çin-Sierra Leone ve Çin-Afrika dostluklarını daha da geliştirmek istediğini söyledi.

Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio, Çin'in Sierra Leone'nin güvenilir bir dostu olduğunu belirtti. İki tarafın her zaman birbirine saygı gösterdiğini ve eşitlik temelinde davrandığını hatırlatan Bio, Çin'in Sierra Leone'nin ekonomik ve toplumsal gelişimine verdiği büyük destekler için teşekkür etti. Bio, Çin Komünist Partisi'nin liderliğindeki Çin halkının başarılarını takdirle karşıladı ve Tek Çin ilkesine sadık kalarak Çin'in egemenlik ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla desteklediklerini vurguladı. Bio, Çin ile Kuşak ve Yol girişimi kapsamında iş birliğini artırarak altyapı, ticaret, eğitim ve kamu hizmetleri alanlarında iş birliği potansiyelini genişletmeye ve ikili kapsamlı stratejik iş birliği ortaklığını daha da geliştirmeye hazır olduklarını dikkat çekti.

İki lider, görüşmede Kuşak ve Yol'un ortak inşası, tarım, ekonomik gelişim, Küresel Kalkınma İnisiyatifi'nin uygulanması ve diğer alanlarda ikili iş birliği belgelerinin imzalanmasına tanıklık etti.

Hibya Haber Ajansı