Asya borsaları bu sabah çoğunlukla zayıf seyrederken, dolar ve ABD Hazine tahvilleri, Fed'in faiz oranlarını ne zaman indireceğine ilişkin yeni ipuçları sunabilecek bugünkü ABD enflasyon verileri öncesinde büyük oranda yatay seyrediyor.

FED’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü - temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi – bugün açıklanacak ve beklenti %0,4'lük bir artış yönünde. Geçtiğimiz haftalarda beklentiler sadece %0,2'lik bir artışdı, ancak tüketici ve üretici fiyatlarına ilişkin yüksek veriler, %0,5’lik bir açıklanması riskini de barındırıyor. Beklenenden daha güçlü bir PCE deflatörü, piyasaların Mayıs ayı faiz indirimi fiyatlamasını daha da düşürmesine neden olabilir ve bu ABD dolarını destekler. Piyasalar, Fed'in mayıs ayında bir gevşeme ihtimalini %20 civarında fiyatlıyor ve olası bir faiz indiriminin zamanlamasını Haziran ayına ertelemişti.

Diğer taraftan da yarın ki Euro Bölgesi rakamlarının öncesinde Alman eyaletleri, Fransa ve İspanya'dan enflasyon verileri de geliyor. Veriler öncesi ABD dolar endeksi %0,06 düşüşle 103,86'ya geriledi. Avrupa'daki faiz indirimi beklentilerinin ABD'deki beklentilerle birlikte azalması nedeniyle euro bu ay dolar karşısında genel olarak istikrarlı seyrediyor Euro çok az değişiklik göstererek 1,0834 dolarda, gösterge ABD 10 yıllık Hazine getirileri de %4,28 civarında sabit kaldı.

Çin hisse senetleri dünkü %1,27’lik keskin düşüşten sonra toparlanarak %0,82 artışla işlem görüyorlar, Kasım 2022'den bu yana en iyi ayına doğru ilerlemelerini sağladı. Sonuç olarak ay bazında %8,3 artışla altı aylık düşüş serisini sonlandıracakları kesin görünüyor. Bu ay, endeksin beş yılın en düşük seviyelerinden geri çekilmesinin başlıca nedenleri; devlet öncülüğündeki satın almalar ve daha sıkı düzenlemeler oldu, ancak devletin sallantı da olan emlak piyasasının, kayıtsız tüketicilerle ve ekonomik krizle boğuşan bir ortamda ivmeyi korumak için daha agresif teşvik beklentilerinin gerçeğe dönüşmesi gerekecek. Yılın büyüme hedefinin ve bu hedefe ulaşmak için bir planın belirleneceği Ulusal Halk Kongresi'nin gelecek haftaki yıllık oturumu, hükümetin teşvik çabalarının en açık göstergelerini sunacak.

BOJ yönetim kurulu üyesi Hajime Takata'nın bir konuşmasında merkez bankasının negatif faiz oranları ve getiri eğrisi kontrolü gibi politikaları sona erdirmek de dahil olmak üzere "hızlı ve esnek tepkiler" değerlendirmesi gerektiğini söylerken, BoJ’dan beklentiler ise, Nisan ayında negatif faiz oranlarından çıkması, Mart ayında ise faiz artırımı riskiyle karşı karşıya kalmasını bekliyorlar.

Emtialarda, ABD ham petrol stoklarındaki beklenenden fazla artışın talebin yavaşlamasına ilişkin endişeleri artırmasının ardından petrol fiyatları gerilerken, ABD faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalabileceğine dair işaretler de baskıyı artırdı. Sonuç; Brent ham vadeli işlemleri %0,3 düşüşle 83,46 dolara ve WTI ham petrol vadeli işlemleri %0,4 düşüşle varil başına 78,24 dolara geriledi.

Bu arada, kripto para birimi bitcoin, üç günlük %24'lük yükselişin ardından ki ana etmen ABD bitcoin borsa yatırım fonlarına akın eden bir nakit dalgası oldu, 61.400 dolar civarında dalgalandı ve bu da onu iki yılı aşkın bir sürenin zirvesi olan 63.933 dolara getirdi.

Manşette öne çıkanlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Zelenskiy’in 10 maddeli barış planını prensip olarak destekliyoruz. İstanbul’da kurmuş olduğumuz müzakere masasını yeniden tesis etmeye de hazırız” dedi.

New York Fed Başkanı John Williams, Fed'in gösterge borç verme faizini muhtemelen "bu yılın sonlarına doğru, ikinci yarısında" indireceğini söyledi ve 2024 yılında üç faiz indiriminin "makul bir başlangıç noktası" olmasını beklediğini vurguladı.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Avrupa Merkez Bankası'nın tüketici fiyatlarındaki büyümenin hedefine döndüğüne ikna olduğunda faiz oranlarını düşüreceğini yineledi. ECB'nin faiz kararlarından önceki bir haftalık sessiz dönemden hemen önce gelen açıklamalar, Yönetim Konseyi üyelerinin çoğundan gelen sabır çağrılarını yansıtıyor. Çoğunluğun borçlanma maliyetlerini azaltmadan önce önümüzdeki haftalarda açıklanacak bir dizi veriyi görmek istemesi nedeniyle, mevduat faizinin mevcut %4 seviyesinden yıl ortasından önce düşürülmesi olası görünmüyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika yapıcısı Catherine Mann, yüksek faiz oranlarının baskısına karşı bağışıklığı olan varlıklı İngilizlerin harcama alışkanlıklarının enflasyonu kontrol altına almayı zorlaştırdığını söyledi.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (METI) verilerine göre, sanayi üretimi geçen ay öncü verilerle bir önceki aya göre yüzde 7,5 azaldı. Aralık ayında yüzde 1,4 artan sanayi üretiminin Ocak ayında yüzde 7,3 daralması bekleniyordu.

Türkiyenin 2023 yılı dördüncü çeyrek dönemi için GSYH'ye ilişkin yıllık medyan beklenti tahmini yüzde 3,6, ortalama tahmin ise yüzde 3,7 büyüme yönünde oluştu. Genel kanı ise, iç talep katkısının son çeyrekte önceki çeyreklere göre azalmakla beraber büyümenin ana motoru olmaya devam ettiğinin görülmesi yönünde oluştu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, ülkesinin benzin ihracatına yönelik olası yasağının planlanandan önce iptal edilebileceğini söyledi. Olası yasağın yalnızca benzin ihracatını kapsadığını belirten Novak, "Bu tedbir sadece benzin için geçerli olacak ve 1 Mart'tan itibaren 6 ay süreyle uygulanacak. Bu süre içerisinde gerekirse başka bir karar da verilebilir. Piyasa doyarsa yasak kaldırılabilir." diye konuştu. Rus basınında dün çıkan haberlerde, hükümetin benzin ihracatını 1 Mart’tan itibaren yasaklamayı planladığı öne sürülmüştü.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı