Bugün ne bekliyoruz? ABD PCE enflasyon verisi öncesinde Asya piyasalarında karışık bir seyir hâkim. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %1,00, Shenzhen Bileşik Endeksi %2,00 arttı. Hong Kong Hang Seng Endeksi fazla değişmedi. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,14 düştü, Topix Endeksi yatay seyrediyor. Güney Kore’de Kospi Endeksi %0,39, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,37 geriledi. ABD endekslerinde düşüşle kapanışın ardından vadeli kontratlar yatay bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları ABD ve Almanya enflasyon verileri öncesinde yükselişle açılışa hazırlanıyorlar.

Bugün hem yurt içinde hem de yurt içinde yoğun bir veri takvimi mevcut. ABD’de ocak ayı PCE enflasyon, bekleyen konut satışları ve şubat ayı Kansas City İmalat Endeksi takip edilecek. Euro Bölgesi’nde Almanya’nın şubat ayına ilişkin öncü TÜFE rakamları izlenecek.

ABD PCE enflasyon verisi

Küresel risk iştahı açısından bu hafta piyasaların odaklanacağı en önemli veri bugün açıklanacak, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE Fiyat Endeksi olacak. Piyasa beklentisi ocakta manşet endeksin aylık %0,3, yıllık %2,4 arttığı, çekirdek endeksin aylık %0,4, yıllık %2,8 arttığı yönünde. Manşet ve çekirdek endekslerin yıllık artışında 2022’de zirve görülmesinden bu yana düşüş eğilimi sürmektedir. Ancak çekirdek endeksin yıllık artışı Fed’in %2’lik hedefinin hala üzerinde seyretmekte. Aralıkta, manşet endeks aylık %0,2, yıllık %2,6, çekirdek endeks aylık %0,2, yıllık %2,9 arttı. ABD’de diğer önemli enflasyon göstergesi TÜFE, ocakta beklenenden yüksek gelerek piyasanın Fed’in faiz patikasına ilişkin iyimser beklentilerini azaltmıştı. İki hafta önce açıklanan verilere göre TÜFE ocakta aylık %0,3, yıllık %3,1 artarken çekirdek TÜFE aylık %0,4, yıllık %3,9 arttı. PCE’nin de yukarı yönlü sürpriz yapması durumunda Fed’in faiz patikasına ilişkin piyasa beklentilerini azaltması, hisse senedi ve tahvil piyasalarına iştahı azaltırken tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareket beklenebilir. Mevcut durumda vadeli kontratlara göre piyasa mart ve mayıs toplantılarında faiz indirimine gidilmesine %10’dan daha az ihtimal veriyor. İlk faiz indirimi yaklaşık %53 ihtimalle haziran toplantısında beklenmekte. Yıl sonuna kadar federal fonlama faizinin %33 ihtimalle (En yüksek olasılık) toplam 75bp indirimle %4,50-4,75 aralığına indirilmesi bekleniyor.

Euro Bölgesi ve Almanya’da TÜFE verileri

Haftanın son işlem günü Euro Bölgesi’nde, bugün Almanya’da şubat ayı öncü TÜFE rakamları açıklanacak. Almanya TÜFE için beklenti şubatta aylık %0,5, yıllık %2,6 artış olduğu yönünde. Ocakta, aylık %0,2, yıllık %2,9 artmıştı.

Yurt içinde GSYİH, PPK toplantı özeti ve Hizmet ÜFE

Bugün, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen haftaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti, 4Ç23 GSYİH ve ocak ayı hizmet ÜFE verileri takip edilecek. Geçen haftaki PPK toplantısında politika faizinde değişikliğe gidilmedi. “Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.” ifadesi yer alan karar metninde ihtiyaç halinde ek sıkılaştırma iması pekiştirildi. F4Ç23 GSYİH rakamları tarafında; Foreks anketinden çıkan medyan tahmin geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,6’lık bir büyümeyi işaret etmektedir. Türkiye ekonomisi 1Ç23, 2Ç23 ve 3Ç23 dönemlerinde sırasıyla %4,0, %3,8 ve %5,9 büyüme kaydetmişti. TÜİK, bugün ocak Hizmet Üretici Fiyat Endeksini (H-ÜFE) açıklayacak. H-ÜFE aralıkta aylık %3,59, yıllık %81,18 artmıştı.

Piyasalarda dün ne oldu? Hafta ortasında Avrupa hisse endekslerinde karışık fiyatlamalar hâkim oldu. Almanya’da DAX Endeksi %0,25 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,08 arttı. İngiltere’de ise FTSE 100 Endeksi %0,76 düştü. ABD’de hisse endeksleri negatif bir görünüm sergiledi. Dow Jones ile S&P 500 Endeksi %0,25 civarında ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,50 civarında düştü. Dolar Endeksi (DXY) 104 puanda ve EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinde yatay hareket etti. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 1,9bp düşüşle %4,29’a indi. Kıymetli madenlerden ons altın sınırlı değer artışıyla 2.033USD’ye yükseldi. Emtia grubundan Brent petrol %0,23 düşüşle varil başına 82,2USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30) ABD ekonomisi geçen yılın sonunda ilk tahmin edilenden biraz daha yavaş bir oranda büyüdü. GSYH’ın 4Ç23’te yıllık bazda %3,3 olan önceki büyüme tahminiyle karşılaştırıldığında revize edilmiş olarak %3,2 oranında büyüdü.

BIST 100 Endeksi dün 9.062-9.236 puan aralığında işlem gördü. Kapanışa doğru sertleşen satışların etkisiyle %1,28 düşen Endeks, günün en düşüğü olan 9.062 puandan kapanış yaptı. Endeks’in işlem hacmi ise 131,77mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay alıcılı fiyatlamalar hâkim oldu. TÜİK verilerine göre ocak ayında 99,4 olarak kaydedilen ekonomik güven endeksi şubat ayında %0,4 oranında azalarak 99 değerini aldı. Endeksin düşüşünde tüketici güveni, reel kesim ve perakende sektörü güveninde yaşanan düşüş rol oynadı. TÜİK ile Ticaret Bakanlığı rakamlarına göre ocak ayında dış ticaret açığı yıllık bazda %56,4 azalarak 14,29mlr USD’den 6,23mlr USD’ye geriledi.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı