Çin Başbakanı Li Qaing dün başkent Beijing’de ABD Ticaret Odası Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Suzanne P. Clark’ı kabul etti.

Li Qiang geçen kasım ayında Çin ve ABD liderleri arasında San Francisco’da gerçekleştirilen görüşmenin ardından iki taraf arasında bir dizi diyalog ve iletişim yürütüldüğüne ve ikili pragmatik iş birliğinin hızlandırıldığına dikkat çekti.

“Yegane tercih iş birliği”

Bu yıl ikili diplomatik ilişkilerin 45. yıldönümünün kutlanacağını hatırlatan Li, 45 yıllık deneyimin, Çin ve ABD için yegâne doğru tercihin iş birliği olduğunu defalarca kanıtladığının altını çizerek, “Çin karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama, kazan-kazan anlayışına dayalı iş birliği ilkeleri doğrultusunda ABD ile ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı gelişmesini ilerletmeye hazır.” dedi.

Li “Çin dışa açılma uygulamalarını sürdürerek, piyasa odaklı, yasalara dayalı ve uluslararası standartlara uyan birinci sınıf bir iş ortamını yaratmaya devam edip Amerikalı firmalar dahil yabancı işletmelerin Çin’de yatırım yapmalarına ve iş kurmalarına daha çok kolaylık sağlayacak. ABD Ticaret Odası ve iş insanlarının iki ülke arasındaki iletişim ve karşılıklı anlayışı arttırmak için köprü rolü oynamaya devam etmelerini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İkili ilişkilerdeki iyileşme eğiliminden memnunuz”

ABD-Çin ilişkilerinin son derece büyük önem taşıdığına işaret eden Clark, iki ülke liderleri arasında San Francisco’da gerçekleştirilen görüşmenin ardından ikili ilişkilerde ortaya çıkan iyileşme eğilimini görmekten büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.

ABD ve Çin’in birbirleriyle ayrışmasının uygulanabilir bir seçenek olmadığını ve Çin’in dışa açılımının genişletilmesini olumlu karşıladıklarını kaydeden Clark, ABD Ticaret Odası’nın köprü vazifesi görerek, Çin’le samimi ve yapıcı iletişim kurmaya, ABD ile Çin arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin derinleştirilmesi için çaba harcamaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı