Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, gerçekleştirilen toplantıda Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil son bir haftada 25 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirterek, “Böylece, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar 193’ü Irak’ın, 290’ı Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere etkisiz hale getirilen terörist sayısı 483 olmuştur.” dedi.

Aktürk, hudutlarda son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 101 şahsın yakalandığına değinerek, “Yakalanan şahıslardan 4’ü terör örgütü mensubudur. 2 bin 384 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylelikle, 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı bin 448’e yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 30 bin 15 olmuştur.” ifadelerini kullandı.

“Gazze’de koşulsuz ve kalıcı ateşkes ilan edilmesi kaçınılmazdır”

İsrail’in Gazze’de uluslararası hukuku ihlal etmesinin, 7 Ekim’den bu yana Gazze’yi benzeri görüşmemiş şekilde bombalıyor olmasının, yoğun sivil ölümlerine yol açmasının, Filistin halkını en temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve toplu cezalandırma yolunu tercih etmesinin çok ciddi bir endişe kaynağı olduğunu söyleyen Aktürk, “Hem bölgesel hem de uluslararası istikrar için Gazze’de koşulsuz ve kalıcı ateşkes ilan edilmesi kaçınılmazdır.” diye konuştu.

“Taslak teklif ve kabul mektupları bakanlığımıza ulaştı”

Aktürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği ve teşvikiyle tam bağımsız savunma sanayi hedefi doğrultusunda geliştirilen yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin her geçen gün daha fa güçlendiğini ve caydırıcılığını artırdığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda; 40 adet yeni F-16 Blok-70’in tedariki, mevcut 79 adet F-16’nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatı içeren talebimize ilişkin ABD tarafından gönderilen ‘taslak teklif ve kabul mektupları’ bakanlığımıza ulaşmıştır. İlgili birimlerimiz gerekli inceleme ve değerlendirmelere başlamıştır.”

TÜBİTAK kaynaklı başlatılan ve Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri AŞ ana yükleniciliğinde devam eden MALAMAN mayınının tam ölçekli patlatma provasının geçtiğimiz hafta içerisinde başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Aktürk, “‘MALAMAN Deniz Mayını’nın Deniz Kuvvetlerimizin envanterine girmesiyle bu konudaki dışa bağımlılık da sona erecektir.” dedi.

Hibya Haber Ajansı